Home Geld & Recht Juridisch COVID-19 vaccin verplicht?

COVID-19 vaccin verplicht?

2092

Nadat men wist dat Portugal via een Europees mechanisme recht heeft op zeven miljoen vaccins tegen COVID-19, liet de premier António Costa weten dat het zijn wens was om het vaccin ‘universeel en gratis’ te verspreiden onder alle inwoners. Deze stelling kwam voort uit een eerdere verklaring van de directeur-generaal van Volksgezondheid (DGS) Graça Freitas, die op een persconferentie zei dat nog geen beslissing was genomen over een eventueel verplicht vaccin. Zij voegde eraan toe dat “de Portugese wetgeving toestaat dat in een situatie van epidemie en om de volksgezondheid te beschermen, een vaccin verplicht kan zijn (…)”.

Op deze stelling kwamen vele voors en tegens van onder meer grondwetdeskundigen, medische professionals en juridische experts. Volgens de grondwetdeskundigen voorziet de huidige Portugese wetgeving namelijk niet in verplichte vaccinatie. De Nationale School van Volksgezondheid herinnert er aan dat “mensen altijd iets te zeggen hebben over wat er in hun lichaam terechtkomt. Het beginsel van geïnformeerde toestemming is vastgelegd in de Basisgezondheidswet en in het Portugese Wetboek van Strafrecht”.

Bovendien heeft Portugal sinds 1965 al een Nationaal Vaccinatieplan zonder verplichtingen. Dit plan omvat een reeks vaccins vanaf de geboorte tot aan de volwassen leeftijd. Het is dus duidelijk dat de wetgevende macht een nieuwe wet moet introduceren, als dat de mening is van de regering. Omdat dit een consensuskwestie is, zal dit nog lastig worden. Maar vooralsnog is er momenteel geen Portugese wet die de verplichte vaccinatie toestaat.