Home Vrije tijd Cultuur Jazz festivals in Portugal (Loule en Alcácer do Sal)

Jazz festivals in Portugal (Loule en Alcácer do Sal)

692
Jazz in Portugal

Het jaarlijkse jazz festival van Loulé keert deze week (29 juli – 1 augustus) terug, nu onder een nieuwe naam en met de nadruk op het talent van Portugese jazz muzikanten.

Voorheen bekend als Loulé International Jazz Festival, is het evenement eenvoudigweg omgedoopt tot “Loulé Jazz”. Mário Laginha, artistiek directeur van het evenement, legt uit: “Het heeft geen zin meer om het als internationaal te omschrijven om het een kwaliteitsevenement te maken”.

Bovendien hebben de reisbeperkingen die zijn opgelegd als gevolg van de Covid-19-pandemie, ook geleid tot de beslissing om de nationale jazzmuzikanten uit het hele land in de schijnwerpers te zetten.

“We willen dat dit jazzfestival in Loule, een geweldig feest wordt, met Portugese muzikanten die buitenlandse muzikanten uitnodigen, wat uitstekend zou zijn en dit jaar al gebeurt”, voegde hij eraan toe.

Hoewel Laginha toegaf dat het moeilijk was om te beslissen wie hij zou uitnodigen, was het plan om muzikanten mee te nemen die ‘nieuwe muziek’ hebben uitgebracht, zoals contrabassist Bernardo Moreira en Pedro Moreira en zijn Sax Ensemble.

Andere artiesten zijn onder meer de jonge pianist Miguel Meirinhos uit Porto, het duo Maria João en Carlos Bica en een trio onder leiding van contrabassist Zé Eduardo.

Line up van Jazz Loule:

  • Trio Zé Eduardo en Trio João Frade met Jorge Pardo (29 juli);
  • Pedro Moreira Sax Ensemble ‘Two Maybe More’ en Quarteto Maria João en Carlos Bica (30 juli); Trio Miguel Meirinhos en Eduardo Cardinho Quinteto (31 juli);
  • Sexteto Bernardo Moreira en Trio de Jazz de Loulé met Julian Argüelles (1 augustus).

Er waren ook plannen om na de concerten met jonge muzikanten verschillende jamsessies te organiseren, onthulde Laginha, maar het idee zal niet mogelijk zijn vanwege de aanhoudende Covid-19-beperkingen.

Kaarten kosten € 12,50 per persoon en zijn te koop in de Cineteatro Louletano of online op www.bol.pt. Concerten beginnen om 21.00 uur in de Cerca do Convento do Espírito Santo.

En er is meer Jazz!!!!

Het allereerste Alcácer Jazz Festival

De gemeente Alcácer do Sal in Setúbal is in augustus gastheer van de eerste editie van het Alcácer Jazz Festival, met optredens van Mário Laginha, Maria João, Carlos Martins en Salvador Sobral.

Het evenement vindt plaats tussen 6 en 15 augustus, in de stad Alcácer do Sal, in het toeristische dorp Comporta in Setúbal. Het wordt gerund door de vereniging Zonen van Lusofonie (ASL) en volgens de promotors, is het festival geïnspireerd door de “verschillende culturen die worden gekruist” in dit gebied en zal het een podium geven aan “denkers” en “grote stemmen” van de nationale jazz in deze litorale gemeente. “Het Alcácer do Jazz festival is ontworpen om formele forums van debat, smaak en ervaringen op te bouwen, waardoor een gevoel van verbondenheid met een steeds inclusievere gemeenschap wordt gecreëerd,” legt de organisatie uit. Daarom “heeft het centrale schema van concerten en bijeenkomsten 50 procent vrouwen in de casts”, omdat de vereniging van plan is om “haar positie op het gebied van gendergelijkheid en kansen” te consolideren.

De artistiek directeur van het evenement, Carlos Martins wordt geciteerd in de verklaring, dat “wedden op een jazz festival in Alcácer do Sal is een daad van liefde en verzet gemaakt door het bevestigen van cultuur door middel van de presentatie van de beste geïmproviseerde muziek gemaakt in Portugal”. “In een tijd waarin artiesten in het algemeen en de jazzgemeenschap in het bijzonder lijden onder zoveel beperkingen en zoveel artistieke en sociale problemen,” wisten de promotors “een festival te bedenken dat grote stemmen van de nationale jazz brengt en denkers bijeenbrengt die een concrete relatie hebben met de lokale gemeenschap die in globale termen denkt”, wijst hij erop.

Gedurende negen dagen kan het publiek de concerten bijwonen van Mário Laginha, Carlos Martins, Marta Hugon, Beatriz Nunes, Maria João, Salvador Sobral en het trio Barradas-Toscano-Pereira, en deelnemen aan “het samenbrengen van de gemeenschap door middel van debatten”. Deze bijeenkomsten zullen zich richten op onderwerpen als “Mediterrane muziek en cultuur”, “Jazzwiskunde” en “Jazz in de Philharmonie” dat “jonge mensen, van beide geslachten, van bandmuziek naar de wereld van improvisatie brengt”, onthulde de organisatie.

De festival line-up

Het festival begint op 6 augustus, om 21.00 uur, met het optreden van Mário Laginha Trio, op het Rio Sado Podium, in Alcácer do Sal, dat de volgende dag ontvangt, en op hetzelfde tijdstip, de show “Sempre” door Carlos Martins Quinteto, die verschillende composities van auteurs samenbrengt die connoteren met de geest van 25 april. Zangeres Marta Hugon sluit de eerste cyclus concerten van het jazzfestival af, op 8 augustus, vanaf 19.00 uur, op het podium van Aldeia da Comporta. De optredens keren terug op het Rio Sado podium, van 12 tot 14 augustus, met Beatriz Nunes Quinteto, zangeres Maria João, die haar muzikale project Ogre Electric presenteert, en Salvador Sobral, met het album “BPM”. Op de laatste dag, 15 augustus, is er het optreden van Barradas-Toscano-Pereira Trio en de show “Jazz in the Philharmonics”, met elementen van de lokale filharmonics “Calceteira” en “Pazoa” en José Soares Trio. Het Alcácer do Jazz Festival wordt gepromoot door de Kamer van Alcácer do Sal in het kader van het Portugal 2020 programma. Alle evenementen die deel uitmaken van het “Alcácer do Jazz”-programma zijn gratis toegankelijk, zonder reservering vooraf.

Bronnen: The Portugal Resident en The Portugal News