Home Nieuws 10 slimme manieren om water te besparen in de tuin

10 slimme manieren om water te besparen in de tuin

562

Hoe water besparen in de tuin in Portugal?

Met de alarmerende dreiging van droogte, zowel in Portugal als wereldwijd, is het noodzakelijk bewust en duurzaam met water om te  gaan. Daarom geven we hier tien manieren om water te besparen in de tuin, een ruimte die in de zomermaanden goed is voor ongeveer 60% van de individuele watervoetafdruk. De meeste van deze waterbesparende methoden kosten niets, maar zijn zeer waardevol voor het milieu. Zullen we vandaag beginnen met water te besparen?

Reinig niet met water

Een waterstraal gebruiken om de tuin schoon te maken is een enorme verspilling van water. Als het echt nodig is, kies er dan voor om eerst te vegen en zoveel mogelijk bladeren en stof te verwijderen alvorens met water te spoelen.

Water in de ochtend of avond

Dit is een van de meest bekende tips, maar er is nog een detail dat het verschil kan maken: breng het water rechtstreeks de grond in. Planten nemen water op via hun wortels en als het gericht is, verdampt het minder snel (zelfs in koelere perioden).

Gebruik regenwater

Een van de meest economische en praktische manieren om water te besparen in de tuin is het gebruik van het water dat uit de hemel valt, zonder kosten. Met een groot vat, zoals een ton, kan je tientallen liters water uit de natuur opslaan. Daarna hoef je het alleen nog maar terug te brengen naar de grond op de plaatsen waar het nodig is.

Goede voeding

Voeding van plantensoorten helpt om ziekten en uitdroging van plantendek te voorkomen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Planten houden van routines als het gaat om water geven en de hoeveelheid water.

Creëer schaduw en bodembedekking

Zet in op bomen of overkappingen die schaduw geven en de behoefte aan water verminderen, en bedek de grond met dennenschors, kleine stenen of stro. Het vermindert niet alleen de verdamping van water in de bodem eronder, maar voorkomt ook de groei van onkruid.

Onkruid bestrijden

Over onkruid gesproken… Deze kleintjes zuigen water en voedingsstoffen uit de grond, bestemd voor de planten. Hoewel het misschien een onbeduidend gebaar lijkt als  het gaat om waterbeheer in de tuin, kan het onder controle houden van ongewilde plantengroei een verschil maken  als het gaat om de waterbehoefe van deze ruimte.

Liever in de vaste grond

Plant zoveel mogelijk rechtstreeks in de vaste grond in plaats van in potten. Deze tweede optie kan nadelig zijn voor de waterhuishouding van de planten, vooral als het  terracottapotten zijn, omdat deze een deel van het water  absorberen dat in de grond wordt afgezet.

Gebruik het water uit het huishouden

Gooi het koude water niet weg dat loopt voordat het de ideale temperatuur voor het douchen heef bereikt. Verspil ook niet het water van het koken van groenten, dat zelfs voor planten rijk is aan voedingsstoffen. Dit hergebruik  van water levert een grote waterbesparing op.

Automatische bewatering

Gebruik vochtigheids- en regensensoren. Installeer een gelokaliseerde druppelirrigatie met drukregeling. Zorg voor seizoensgebonden gespreide besproeiing, langer maar  minder vaak voor bomen en struiken en voor gazons vaker maar minder lang. Blijf op de hoogte van de evolutie van irrigatiemateriaal. Voer lekkage- en storingsalarmen in voor magneetkleppen en lekken of breuken in leidingen. Controleer de uitgaven met een meter die om de twee dagen de tellingen doet.

Kies de juiste materialen

Gebruik bodembedekking met spaanders, dennenschors en inert met xerofytische en inheemse planten.

Susana Eugénio landbouwkundig ingenieur bij het bedrijf  Ecossistemasol Lda, voorheen bij de afdeling aanleg van groene  ruimtes en momenteel bij de afdeling tuinonderhoud

Bron: Blik op Portugal oktober 2022