Home Wonen Papierwerk Burgerkaart voor buitenlanders

Burgerkaart voor buitenlanders

6679

De Portugese overheid lanceert een burgerkaart voor buitenlanders die in Portugal geregistreerd staan. De kaart die lijkt op de nationale ‘cartão de cidadão’, omvat identificatiegegevens voor de belastingen, sociale zekerheid en het nationaal gezondheidsstelsel, maar maakt van de houder van de kaart geen ‘burger’.

Immigranten zullen hun eigen versie van de Portugese ‘cartão de cidadão’ kunnen aanvragen, wat mogelijkerwijs zal leiden tot het vermijden van urenlang wachten. “Wanneer nu iemand de procedure moet doorlopen om de ‘residência’ te krijgen, moet men naar een belastingkantoor, de sociale zekerheid en de dienst van de nationale gezondheidszorg om zich bij elke dienst afzonderlijk te registreren”, zei de staatssecretaris voor de modernisering van het staatsapparaat Graça Fonseca. Volgens Fonseca zal men met de nieuwe kaart al deze nummers tegelijkertijd en op dezelfde plaats krijgen. “Nu is de procedure nog relatief gecompliceerd en moet men naar alle verschillende diensten stappen”, zei Fonseca ook nog.

De nieuwe burgerkaart voor buitenlanders zal onder controle staan van de Vreemdelingendienst (SEF), maar het bureaucratisch proces zal ook onder handen genomen worden van verschillende partijen, waaronder de belastingdienst en de sociale zekerheid.

De staatssecretaris zegt dat de nieuwe kaart deel uitmaakt van het programma ‘Simplex + 2018’. Het programma Simplex werd opgezet om de openbare diensten te vereenvoudigen en te moderniseren.