Home Nieuws COVID-19

COVID-19

7345

Updates over de situatie in Portugal

1 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 8.251
 • 187 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het dodental van COVID-19 in Portugal steeg tot 187. Vergeleken met dinsdag, toen 160 doden werden geregistreerd, was er een stijging van 16,8% (27 meer).

Volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) zijn er in Portugal 8.251 bevestigde infecties. Gisteren waren er 7.443, dat wil zeggen er waren 808 meer gevallen, een stijging van 10,8%.

Uit het epidemiologisch situatierapport blijkt dat de regio Noord het hoogste aantal doden heeft (95), gevolgd door de regio Centro (52), de regio Lissabon en Vale do Tejo (38) en de Algarve (2).

De regering geeft een positief oordeel over de verlenging van de noodtoestand tot 17 april en eist “maximale intensiteit in zelfdiscipline”
António Costa gaf een toespraak aan het einde van een buitengewone Raad van Ministers waarin het presidentieel decreet – dat donderdagochtend kan worden goedgekeurd – werd besproken. De beslissing over het al dan niet opnieuw openen van de scholen zal op 9 april worden genomen en er kunnen strengere circulatiemaatregelen worden opgelegd tijdens de paasperiode.

De buitengewone ministerraad van woensdag gaf een positief advies over het voorgestelde besluit tot verlenging van de noodtoestand met nog eens 15 dagen. “De regering heeft besloten een gunstig advies uit te brengen”, zei António Costa, en zei verder “dat het aan de president van de Republiek is om de exacte inhoud bekend te maken”.

Belastingteruggave
De staatssecretaris van Belastingzaken, António Mendonça Mendes, garandeert dat de belastingdienst “in staat is om door te gaan met IRS-terugbetalingen” en zorgt ervoor dat de belastingdienst dit zal doen “zo snel als de huidige omstandigheden vereisen” vanwege de economische crisis veroorzaakt door de verspreiding van COVID-19.

Met het land deels op slot en gezinnen die belastingteruggave verwachten, dienen meer mensen de belastingaangifte vroeg in.

Bericht van de Ambassade van België in Portugal
Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met jou naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat je zelf kan doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op lisbon@diplobel.fed.be of telefonisch op (+351) 919.810.031. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten: https://www.facebook.com/AmbabelLisbon/

Headlines

 • Wimbledon voor het eerst sinds 1945 afgelast
 • Aantal coronadoden staat in New York op bijna 2000, gouverneur verwacht piek eind april
 • Aantal doden in Italië stijgt minder hard dan gisteren
 • J.K. Rowling introduceert “Harry Potter at Home” vanwege coronacrisis
 • België sluit grensovergang vanwege markt Maastricht
 • Rutte wil ‘coronafonds’ oprichten voor steun aan Zuid-Europa

 

31 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 7.443
 • 160 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 4.610 mensen wachten op laboratoriumresultaten

Volgens het epidemiologische bulletin dat vandaag door het DGS is uitgebracht, zijn in Portugal in totaal nu 160 mensen overleden aan COVID-19, 20 meer dan op maandag, een stijging van 14,3%.

Het aantal besmettingen is met meer dan duizend toegenomen. Het ging van 6.408 gevallen op maandag naar 7.443 geïnfecteerd met SARS-CoV-2 deze dinsdag, een stijging van 16,1% ten opzichte van gisteren.

Er zijn in totaal 43 herstelde gevallen, een aantal dat gelijk is gebleven in de laatste zes bulletins die het DGS heeft uitgebracht.

Volgens het document dat vandaag is vrijgegeven, wachten er 4.610 mensen op de resultaten van de laboratoriumtests en worden er 19.260 gecontroleerd door gezondheidsautoriteiten.

Aantal herstelden al dagen op 43, hoe kan dat toch?
Als je kijkt naar andere landen zie je meestal een veel hoger percentage aan herstelden, waarom lijkt het hier zo laag te liggen? Kort en simpel: in Portugal kom je pas in de boeken als zijnde hersteld als je binnen 48 uur 2 keer negatief test op corona. Aangezien de prioriteit wordt gegeven aan het opsporen van nieuwe gevallen, zullen de twee negatieve tests die nodig zijn om een ​​patiënt officieel te verklaren als een hersteld geval, niet worden uitgevoerd.

Apotheken en CTT (de post) vormen partnerschap – medicijnen aan huis
Met een nieuwe farmaceutische postdienst kunnen burgers op afstand bestellingen plaatsen bij apotheken, per e-mail of telefoon. Ze zullen ook medicijnen kunnen krijgen die tijdelijk niet beschikbaar zijn bij hun apotheek thuis, zodat ze niet opnieuw de deur uit hoeven.

De nieuwe dienst ging afgelopen donderdag van start en is het resultaat van een samenwerking tussen CTT – Correios de Portugal en de Nationale Apothekers Associatie (ANF). Mensen hebben toegang tot de lijst van deelnemende apotheken op de websites www.farmaciasportuguesas.pt en www.ctt.pt. Daar vind je de e-mailadressen en telefonische contacten die beschikbaar zijn om je bestellingen te plaatsen bij een apotheek naar keuze.

CTT garandeert de levering, de volgende dag, van alle bestellingen die tot 16.00 uur zijn geplaatst.

Headlines

 • Persbureau Reuters: er zijn meer mensen in de Verenigde Staten overleden aan het coronavirus dan in China. In de VS zijn 3393 doden geregistreerd, in China 3178.
 • 101-jarige coronapatiënt is vandaag uit het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel ontslagen, ze sterkt in een verpleeghuis nog even bij
 • Dodental Engeland stijgt met 29 procent in één dag
 • Minister van Financiën Hoekstra geeft toe dat hij niet empathisch genoeg is geweest in de richting van Zuid-Europa
 • De verkoop van legpuzzels schiet volgens fabrikanten en winkeliers door het dak.

 

30 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 6.408
 • 140 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 4.845 mensen wachten op laboratoriumresultaten
 • 11.482 personen staan onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten

Het DGS maakte maandag bekend dat er in Portugal 140 doden en 6.408 gevallen van SARS-CoV-2-infectie zijn. Ten opzichte van zondag, toen 119 sterfgevallen werden geregistreerd, was er vandaag een stijging van 17,6% (plus 21).

Het aantal besmette mensen is gestegen van 5.962 tot 6.408, 446 meer dan gisteren, wat neerkomt op een stijging van bijna 7,5%, het laagste groeipercentage sinds het begin van de uitbraak in Portugal.

Laten we hopen dat de getallen kloppen, dat zou toch heel mooi nieuws zijn!

Van de 6.408 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2), herstelt de overgrote meerderheid (5.837) thuis.

Afhaalrestaurants
Dankzij COVID-19 en de daaruit voortvloeiende noodtoestand die door de regering is aangenomen, ontwikkelen veel restaurants afhaal- en thuisbezorgdiensten, waardoor ze hun activiteiten kunnen voortzetten.

In Portugal zijn tal van platforms voor voedselbezorging actief in huizen en bedrijven, zoals Uber Eats, Glovo, Comer em Casa, Eat Tasty en noMenu.
Check de websites, misschien dat ze ook bij jou in de buurt bezorgen.

Willem-Alexander in actie
Het koninklijk huis gebruikt alle invloed en entree’s om mee te helpen de coronacrisis te beteugelen. Koning Willem-Alexander heeft gebeld met het Duitse bedrijf Dräger, een onderneming die beademingsapparaten maakt. De RVD bevestigt dat de koning heeft gebeld, de naam van het bedrijf wordt niet genoemd.

Headlines

 • President Trump heeft zijn idee om nog voor Pasen de Amerikaanse economie weer open te gooien, laten varen
 • Een derde van de mensen die zijn gestorven door het coronavirus komt uit Italië
 • Miljoenen mondkapjes uit China naar Frankrijk en Griekenland
 • RIVM meldt 93 nieuwe sterfgevallen in Nederland, afvlakking nog niet zeker
 • Transavia schrapt alle commerciële vluchten van en naar Nederland tot en met 6 mei
 • 812 nieuwe doden gemeld in Spanje
 • In Wallonië, België, is een kat geïnfecteerd met het coronavirus

 

29 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 5.962
 • 119 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens de update van het DGS zijn er tot nu toe 119 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal, en zijn er 5962 bevestigde gevallen van infectie in Portugal, 792 meer dan gisteren, een stijging van 15,3%. Het aantal corona-doden steeg met 19%. Het sterftecijfer bedraagt ​​nu 2%.

Tijdens een persconferentie bevestigde de minister van Volksgezondheid, Marta Temido, ook het bestaan ​​van een nieuw 14-jarig slachtoffer in Santa Maria da Feira, die vandaag niet op de balans staat.

Headlines

 • In het Verenigd Koninkrijk is het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur met 209 personen gestegen naar 1228.
 • Madrid heeft vandaag de grens van 3000 doden door het coronavirus overstegen. Daarom heeft de regionale regering een periode van officiële rouw afgekondigd.
 • Besmettingscijfer België stijgt boven de 10.000
 • In Nederland zijn er in totaal, voor zover bekend, 771 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
 • China maakt zich zorgen over het stijgende aantal besmette personen dat vanuit het buitenland terugkeert naar China.

 

28 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 5.170
 • 100 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens het bulletin van het DGS zijn er tot nu toe 100 doden gevallen door COVID-19 in Portugal, 24 meer dan gisteren, en zijn er 5170 bevestigde gevallen van infectie in Portugal, 902 meer dan gisteren, een stijging van 21,1%.

De gegevens in het bulletin geven aan dat van de bevestigde gevallen van SARS-COV-2-infectie 418 in het ziekenhuis zijn opgenomen, waarvan 89 op de intensive care-afdeling.

Wat het aantal doden betreft, vonden er 44 plaats in het noorden, 28 in het centrum, 27 in Lissabon en 1 in de Algarve. Er zijn geen gevallen van doden op de archipels van Madeira en de Azoren, noch in de Alentejo.

Geen weekendtrips
De regering zal weekendtrips in ieder geval tot de paasperiode verbieden. In een verklaring laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat het vrijdag het PSP en GNR richtlijnen heeft gegeven om de wegeninspectie tijdens het weekend en tijdens de paasperiode te intensiveren, met name de wegen naar de Algarve.

Volgens de nota, en rekening houdend met de noodtoestand die al in Portugal is afgekondigd, mogen burgers alleen onder bepaalde condities reizen. Wie wel de weg op mogen zijn:

Mensen die solliciteren.
Mensen die zorg nodig hebben, of iemand vervoeren die zorg nodig heeft.
Mensen die hulp geven aan kwetsbare of gehandicapte mensen, kinderen, ouders, ouderen of afhankelijke personen.
Mensen die essentiële goederen aan mensen met een handicap leveren.
Personeel van postkantoren, banken en agentschappen van verzekeringsmakelaars of verzekeringsmaatschappijen.
Journalisten.
Medewerkers van in Portugal gevestigde diplomatieke, consulaire en internationale organisaties.

Headlines

 • Per direct avondklok op Curaçao
 • Rusland sluit alle grenzen
 • 260 nieuwe coronadoden in Verenigd Koninkrijk
 • Dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus gestegen met 93, het afgelopen etmaal
 • 64 nieuwe sterfgevallen in België
 • Bavaria maakt desinfecterende spray van ongebruikt bier
 • Amerikaanse farmaceut komt met draagbare coronatest, die het virus binnen minuten opspoort
 • Meer dan 100.000 mensen besmet in Amerika

 

27 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 4.268
 • 76 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens de dagelijkse publicatie van het DGS zijn er tot nu toe 76 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in Portugal, 16 meer dan gisteren, en zijn er 4.268 bevestigde gevallen van infectie in Portugal, een stijging van 20,4% (724 meer gevallen vergeleken met donderdag). Ten opzichte van donderdag, waarin 60 doden vielen, was er een stijging met 26,6%.

In totaal zijn er 43 herstelde patiënten in Portugal, allemaal op het continent: 16 in het noorden, 10 in het centrum en 17 in Lissabon en de Taagvallei.

Volgens het DGS-document dat vanmorgen is vrijgegeven, wachten nog minstens 3.995 mensen op het laboratoriumresultaat en blijven 19.816 burgers onder toezicht van de autoriteiten.

Costa vindt de uitspraken van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, “walgelijk” en anti-Europa
Na afloop van de Europese Raad zei de premier van Portugal dat “het een mogelijk maar duidelijk onvoldoende akkoord” was en was hij van mening dat het verzoek van de Nederlandse minister van Financiën om te verzoeken dat Spanje wordt onderzocht, in strijd is met de Europese geest.

De leiders van de 27 EU-landen zijn het donderdagavond niet eens geworden over een pakket aan economische steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Ze hebben afgesproken om over twee weken een nieuwe poging te ondernemen. Italië, Spanje en Frankrijk willen de geldkraan openzetten, maar Duitsland en Nederland blokkeren dat.

“De toespraak van Wopke Hoekstra is walgelijk in de context van een Europese Unie. En dat is de uitdrukking. Walgelijk”, zei de premier. Hij zei ook dat hij van mening is dat “het een absoluut bewusteloosheid is” en een “terugkerende gemeenheid die de geest van de EU volledig ondermijnt en een bedreiging vormt voor de toekomst van de EU”.

De leiders van de 27 EU-lidstaten hielden zes uur lang een videoconferentie om te praten over het optuigen van een kredietfaciliteit met een omvang van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de verschillende economieën. Het geld moet komen uit het zogenoemde Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een permanent noodfonds van de negentien eurolanden. Vrijdag spreekt ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis en eventuele steunmaatregelen.

Staat komt bedrijven ietsje tegemoet
Bedrijven die in financiële moeilijkheden zijn gekomen vanwege de coronacrisis krijgen de mogelijkheid om enkele belastingen gespreid te betalen. De “retenção irs” en de “segurança social” voor april, mei en juni kunnen in drie delen betaald worden. Let wel een beetje op als je voor zo´n constructie kiest:
in april betaal je 1/3e van april,
in mei 1/3e van mei + 1/3e van april,
in juni 1/3e van juni + 1/3e van mei + 1/3e van april.
In juli betaal je alles dat voor juli staat + 1/3e van juni + 1/3e van mei,
in augustus alles wat er voor die maand staat + het laatste restje van juni.

Er bestaat ook een optie om het in zes delen op te splitsen, maar dan komt er een boete bovenop voor de maanden juli, augustus en september.
Meer informatie vraag je het beste bij je accountant op.

Headlines

 • De Britse premier Johnson en zijn minister van Volksgezondheid zijn besmet, maar werken gewoon door.
 • Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche deelt de receptuur van een vloeistof die nodig is voor coronatesten
 • Regeringen vragen internetaanbieders van pornovideo’s om de beeldkwaliteit te verminderen, om zo netwerkoverbelasting te voorkomen.
 • Lucht boven Europa flink schoner

 

26 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 3.544
 • 60 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het DGS heeft vandaag het aantal bevestigde gevallen van infectie door het nieuwe coronavirus in Portugal bijgewerkt. Volgens het situatierapport zijn er nu 3.544 gevallen (549 meer, een stijging van 18,3% in vergelijking met woensdag). Ook het aantal doden is naar boven bijgesteld, van 43 naar 60.

Het noorden blijft de regio met de meeste gevallen, met 1.858 infecties en 28 bevestigde sterfgevallen, gevolgd door Lissabon en Vale do Tejo, met 1.082 infecties, 18 sterfgevallen en 11 genezingen. De regio Centre heeft 435 infecties, 13 sterfgevallen en 8 genezingen; de Algarve heeft 89 infecties; de Alentejo heeft 20 gevallen en blijft zonder doden.

Volgens het bulletin hebben de Azoren en Madeira in de autonome regio’s 39 bevestigde gevallen. Er zijn geen doden gevallen op de eilanden als gevolg van het covid virus.

Van de 3.544 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, herstelt de overgrote meerderheid thuis, zegt het DGS, dat 191 mensen in het ziekenhuis registreert, van wie 61 op de intensive care-afdeling.

Headlines

 • De regering keurde nieuwe maatregelen goed ter ondersteuning van bedrijven en gezinnen. Welke dat zijn lees je morgen.
 • Er zijn wereldwijd een half miljoen gevallen van corona.
 • In Spanje wordt de dag gekenmerkt door de controverse over de tests die uit China zijn gekocht en door het overschrijden van de grens van 4000 doden.
 • China heeft de grenzen gesloten om verdere uitbraken te voorkomen.
 • 927 gevallen van coronoa in Zuid-Afrika, avondklok wordt ingezet.
 • De burgemeester van New York kondigde vandaag aan dat er 6448 nieuwe gevallen van corona zijn.

 

25 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 2.995
 • 43 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 1.591 personen wachten op de uitslag

Er zijn 43 sterfgevallen (tien meer dan op dinsdag) en 2995 bevestigde gevallen tot en met woensdag in Portugal als gevolg van covid-19, volgens gegevens die zijn vrijgegeven in het epidemiologische bulletin van het DGS. Het aantal gevallen komt overeen met een groeipercentage van 27% ten opzichte van het aantal dinsdag, toen in totaal 2362 besmette mensen werden geregistreerd.

Er wachten 1591 mensen op laboratoriumresultaten en 22 mensen zijn hersteld van de infectie. In totaal werden 276 mensen in het ziekenhuis opgenomen en 61 liggen op de intensive care, 13 meer dan de dag ervoor.

Het grootste aantal doden viel in het noorden: 20; in Lissabon vielen er 12 doden, in het Centrum tien en in de Algarve één. Wat betreft de leeftijd van de dodelijke slachtoffers: vier mensen zijn tussen de 50 en 59 jaar, 74% van de mensen die stierven waren ouder dan 70 jaar.

Headlines

 • Het aantal covid-tests dat uitgevoerd is in Portugal is verdrievoudigd.
 • Plan voor de mitigatiefase gaat om middernacht van kracht.
 • In Spanje bedraagt ​​het aantal infecties meer dan 47 duizend en zijn er 3434 mensen gestorven, dat is nu al meer dan in China.
 • Prins Carlos werd gediagnosticeerd met covid-19, maar hij is gezond en geïsoleerd.
 • Bolsonaro wil Brazilie opengooien “Het is noodzakelijk dat onze mensen weer allemaal aan het werk gaan”.

Verklaring nodig?
In een bericht dat circuleert op sociale netwerken, zogenaamd uitgegeven door de Openbare Veiligheidspolitie (PSP), wordt benadrukt dat het verplicht is om een ​​verklaring van de werkgever te hebben voor iedereen die naar zijn werk moet rijden.
Waar of niet waar?

Niet waar!
In decreet nr. 2-A / 2020 staat dat iedereen die zich voor het uitvoeren van professionele of soortgelijke activiteiten op de weg moet bevinden, dat gewoon mag. Met andere woorden, niet-thuiswerkers kunnen gewoon de auto pakken.

 

24 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 2362
 • 33 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 22 personen zijn hersteld verklaard

“Piek iets na 14 april”
De president van de republiek, Marcelo Rebelo de Sousa, zei vandaag dat er “een meer gematigde curve” is voor de verspreiding van covid-19 in Portugal en dat de piek “iets na 14 april kan zijn”. Hij sprak met journalisten na deelname aan een technische sessie over de epidemiologische situatie van covid-19 in Portugal, op uitnodiging van de premier António Costa.

Op de vraag of de experts de prognose van 14 april houden als datum voor het hoogtepunt van de epidemiologische curve in Portugal, merkte het staatshoofd op dat “het onmogelijk is om iets met zekerheid te zeggen” maar dat “de groei minder exponentieel is, minder uitgesproken dan verwacht. Dit betekent dat de druk op het gezondheidssysteem minder is, omdat het aantal besmette mensen niet is gegroeid tot het eerder verwachte niveau. Daarom kan de piek verschuiven, en iets na 14 april komen te liggen”.

Ryanair is niet van plan in april en mei vluchten uit te voeren
De Ierse low-cost maatschappij Ryanair heeft vandaag aangekondigd dat ze niet van plan is om de komende maanden april en mei vluchten uit te voeren vanwege beperkingen die zijn opgelegd om de covid-19-pandemie te stoppen.
“Op dit moment verwachten we geen vluchten in de maanden april en mei te doen, maar dat hangt af van de aanbevelingen van de regering, en we volgen die instructies op”, aldus Michael O’Leary, CEO van Ryanair.

De CEO stelde de vliegtuigen van Ryanair opnieuw beschikbaar aan “alle regeringen” om “repatriëringen” en “essentiële vluchten” uit te voeren voor het “vervoer van medicijnen, teams voor persoonlijke bescherming en, indien nodig, noodvoedsel”.

 

23 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 2060
 • 23 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen ligt op 11.842
 • 14 personen zijn hersteld verklaard

Volgens het bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) zijn er tot nu toe 2.060 bevestigde gevallen van COVID-19 in Portugal, 1.402 in afwachting van laboratoriumresultaten, 14 hersteld en 11.842 onder toezicht van de autoriteiten.

Er zijn tot nu toe 23 doden geregistreerd: 9 in het noorden, 5 in het centrum, 8 in Lissabon en 1 in de Algarve.

Volgens gegevens van DGS zijn er 460 meer bevestigde gevallen (22,3%) van infectie met het nieuwe coronavirus, dat COVID-19 veroorzaakt, dan op zondag.

Sinds 1 januari zijn er 13.674 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan er 10.212 niet zijn bevestigd. Er wachten 1.402 mensen op laboratoriumresultaten.

De gegevens in het bulletin geven aan dat van de bevestigde gevallen er 201 in het ziekenhuis zijn opgenomen, waarvan 47 op de intensive care.

Duitsland ziet eerste tekenen van ‘flatten the curve’
De Duitse gezondheidsautoriteiten zeggen eerste tekenen te zien dat de stijgende lijn in het aantal nieuwe coronabesmettingen begint af te nemen. Volgens het hoofd van het Duitse Robert Koch-instituut lijkt de exponentiële curve licht af te vlakken. Hij is voorzichtig optimistisch en verwacht woensdag te kunnen zeggen of de trend inderdaad aan het keren is.

Bron: nos.nl

Voor het eerst lichte daling in aantal besmettingen België
De afgelopen 24 uur is het dodental in België met dertien toegenomen tot 88. Het aantal besmetting is met 342 opgelopen tot 3743. Zowel het aantal nieuwe sterfgevallen als nieuwe besmetting daalt voor het eerst sinds de uitbraak. Desondanks benadrukken deskundigen in Belgische media dat het nog te vroeg is om van een trendbreuk te spreken. “We hebben het virus bij de nekvel, maar mogen niet loslaten”, zegt viroloog Steven Van Gucht tegen De Standaard.

Bron: nos.nl

 

22 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 1600
 • 14 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen ligt op 11779
 • 5 personen zijn hersteld verklaard

Volgens het DGS-bulletin dat zondag 22 maart is gepubliceerd, heeft Portugal tot dusver 1.600 bevestigde gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus geregistreerd, 320 meer dan gisteren. Het is een stijging van 25% in vergelijking met het aantal dat de vorige dag werd geregistreerd.

Volgens het DGS-bulletin steeg het totaal van de vermoedelijke gevallen (geregistreerd sinds het begin van het jaar) tot 11.779 en het totaal van de niet-bevestigde gevallen is 9.027. Er wachten 1.152 mensen op laboratoriumresultaten.

Het DGS-document registreert 14 sterfgevallen als gevolg van een gecontracteerde coronavirusinfectie (twee meer dan in de laatste update).

Volgens het bulletin bedraagt ​​het aantal herstelde personen 5. Het aantal ziekenhuisopnames ligt op 169, waarvan 41 op de intensive care.

 

21 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 1280
 • Twaalf patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen ligt op 9854
 • 5 personen zijn hersteld verklaard

Volgens het bulletin dat zaterdag 21 maart is gepubliceerd, heeft Portugal tot nu toe 1280 bevestigde gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus, Covid-19. Het DGS-document registreert 12 sterfgevallen als gevolg van een coronavirusinfectie: vier in het noorden, vier in het centrum, drie in de regio Lissabon en Vale do Tejo en een andere in de Algarve (het epidemiologische bulletin dat vandaag is vrijgegeven, met gegevens van vrijdag, om 24:00 uur).

Het aantal vermoedelijke gevallen is gestegen tot 9854 en het aantal niet-bevestigde gevallen is 7515. Er zijn 1059 mensen in afwachting van laboratoriumresultaten.

Er zijn momenteel 13155 gevallen die moeten worden opgevolgd met toezichtcontacten door de autoriteiten.

Als we naar de leeftijdsgroepen kijken, zijn er 18 gevallen tot negen jaar oud, 49 gevallen tussen 10 en 19 jaar oud, 157 gevallen tussen 20 en 29 jaar oud, 234 gevallen tussen 30 en 39 jaar oud, 242 gevallen tussen 40 en 49 jaar oud, 214 gevallen tussen 50 en 59 jaar oud, 180 gevallen tussen 60 en 69 jaar oud, 113 gevallen tussen 70 en 79 jaar oud en 73 gevallen bij mensen ouder dan 80 jaar.

In totaal zijn er 631 bevestigde gevallen bij mannen en 649 gevallen bij vrouwen.

De belangrijkste symptomen zijn hoesten (10%), koorts (22%), ademhalingsmoeilijkheden (9%), hoofdpijn (14%), spierpijn (17%) en algemene zwakte (11%).

 

20 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 1020
 • Zes patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 850 mensen in afwachting van laboratoriumuitslagen

Maatregelen noodtoestand

De premier, António Costa, kondigde deze donderdag de belangrijkste maatregelen aan ter uitvoering van het decreet van de president van de republiek, die donderdag om 00:00 uur de noodtoestand heeft ingesteld vanwege de uitbraak van Covid-19. Wat zijn de maatregelen?

Bevolking
1 Isolatie is verplicht voor patiënten die zijn geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus en voor personen die, op beslissing van de gezondheidsautoriteit, actief worden bewaakt.

2 Risicogroepen erkend door gezondheidsautoriteiten, zoals ouderen boven de 70 mogen hun huis alleen verlaten als het strikt noodzakelijk is. Daaronder valt het naar de bank of post gaan om je pensioen op te halen, naar een medische post gaan als dat nodig is en een kort ommetje maken met je hond.

3 Voor iedereen geldt dat thuisblijven altijd het beste is. Beperk reizen tot een minimum. Uitzonderingen zijn de personen die beroepshalve op pad moeten, mensen die familieleden moeten helpen of minderjarigen moeten begeleiden.

Publieke diensten
Ambtenaren moeten telewerken waar het kan. Face-to-face diensten mogen alleen op afspraak plaatsvinden. Er moet geprobeerd worden om zoveel mogelijk diensten alleen telefonisch of online te leveren. De grote ‘Lojas do Cidadão’ moeten sluiten, de kleinere blijven open.

Economische activiteiten
Bedrijven of instellingen zonder openbare dienstverleningen moeten hun normale activiteiten blijven uitvoeren.

Openbare instellingen worden in de regel gesloten. Uitzonderingen op de sluitingsregel zijn inrichtingen die ‘essentiële goederen voor het dagelijks leven’ verkopen, zoals supermarkten, bakkerijen, supermarkten, benzinestations, apotheken of kiosken. Restaurants moeten de dienst aan het publiek beëindigen, maar de regering roept hen op om open te blijven voor bezorging aan huis en afhaaldiensten (ophalen in het restaurant).

Openbaar vervoer
De capaciteit van het openbaar vervoer wordt verkleind om ophoping van mensen te voorkomen en sociale afstand mogelijk te maken. Transportbedrijven moeten zorgen voor voertuighygiëne en desinfectie (sommige, zoals Metropolitano de Lisboa en CP – Comboios de Portugal, zijn al begonnen met het aanbrengen van een product dat een maand meegaat).

Toezicht op maatregelen
De handhaving van maatregelen zal worden uitgevoerd door politie en veiligheidstroepen en zal een ‘repressieve’ maar ook pedagogische dimensie hebben. De regering zegt dat zij ‘een sanctiekader’ zal instellen om niet-naleving te bestraffen.

 

19 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 785
 • Derde patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Noodtoestand gaat vannacht om middernacht in werking

Noodtoestand
De noodtoestand die woensdag uitgeroepen is door de president van de republiek, Marcelo Rebelo de Sousa, zal vandaag, donderdag, om middernacht in werking treden. De Raad van Ministers is bijeengekomen en heeft een reeks maatregelen vastgesteld die door het land moeten worden toegepast.

Een daarvan is de sluiting van verschillende vestigingen en faciliteiten in Portugal zoals:
cafés, fado-tenten, discotheken, bars, kunstgalerijen, tentoonstellingen, pretparken, dierentuinen, bioscopen, zwembaden, sportcomplexen en musea.
Verder blijven natuurlijk de scholen en universiteiten gesloten, de grensovergang met Spanje blijft dicht, quarantaine verplicht voor reizigers naar de Azoren of Madeira, alle openbare voorzieningen en diensten worden beperkt tot het absolute minimum en er zijn bezoekersbeperkingen in supermarkten om drukte te spreiden.

Geen complete lock-down dus, maar het begint er wel op te lijken.

Situatie zorgwekkend
Portugal zit met een dagelijkse aangroei van ongeveer 33 procent, net zoals in Italië. De Portugese autoriteiten zien gelukkig de ernst van de situatie in.

Ovar afgesloten
Ovar, in het centrum van het land, is de eerste stad die afgesloten werd van de buitenwereld. Deze gemeente van zo’n 55.000 inwoners telde dinsdagavond een dertigtal bevestigde gevallen en meer dan 440 mensen onder toezicht. “We worden geconfronteerd met een groot aantal bevestigde gevallen op een relatief klein gebied”, zegt Marta Temido, minister van Volksgezondheid.

 

18 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 643
 • Tweede patiënt overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in Portugal, António Vieira Monteiro, de president van Santander Portugal
 • Noodtoestand gaat waarschijnlijk vanaf morgen in

Update: Parlement keurt noodtoestand goed
Volgens het presidentieel decreet duurt de noodtoestand 15 dagen, maar kan het worden verlengd.

Noodtoestand
Na de Raad van State te hebben geraadpleegd en naar de regering te hebben geluisterd, die een gunstig advies heeft uitgebracht, heeft de president van de republiek het wetsontwerp met de noodtoestand aan de Algemene Vergadering toegezonden.

Het document zal nu worden geanalyseerd in de Assemblee van de Republiek en, indien goedgekeurd, zal het onmiddellijk van kracht worden, zei premier António Costa in de verklaring aan het land dat hij deed voordat het decreet bekend was. In deze verklaring kondigde de premier aan dat de Raad van Ministers het document positief had beoordeeld.

Onder de hier voorziene maatregelen zijn onder meer verplichte opsluiting thuis, het aanvragen van ziekenhuizen, particuliere of professionele bedrijven door de staat en het beperken of verbieden van bijeenkomsten en demonstraties, onder vele andere.

Wat het decreet van de president van de republiek zegt
Het document voorziet in de mogelijkheid van verplichte opsluiting van burgers thuis en beperkingen op het verkeer op de openbare weg, tenzij gerechtvaardigd. Dit betekent dat om “het risico op besmetting te verminderen” en ter preventie, “de noodzakelijke beperkingen kunnen worden opgelegd door de bevoegde overheidsinstanties”, waaronder “verplichte opsluiting thuis of in een gezondheidsinstelling, het plaatsen van sanitaire afrasteringen”, evenals “het verbod op reizen en verblijven op openbare wegen die niet gerechtvaardigd zijn”.

Reizen worden als gerechtvaardigd beschouwd, “namelijk door het uitoefenen van professionele activiteiten, door het verkrijgen van gezondheidszorg, door het bijstaan ​​van derden, door het leveren van goederen en diensten en om zware redenen”. In het besluit is bepaald dat het aan de regering is om “in dit geval de situaties en doelen te specificeren waarin de vrijheid van individueel verkeer, bij voorkeur zonder begeleiding, blijft”.

De staat kan van particulieren verlangen dat zij diensten verlenen en eigendommen gebruiken, zoals ziekenhuizen of fabrieken, onder de noodtoestand. “De bevoegde overheidsinstanties kunnen verzoeken om het verlenen van diensten en het gebruik van roerende en onroerende goederen, eenheden voor gezondheidszorg, commerciële en industriële instellingen, bedrijven en andere productie-eenheden”, luidt het document.

Volgens dezelfde tekst kan het, naast andere beperkingen of wijzigingen in de werking, ook “de verplichte opening en werking van bedrijven, inrichtingen en productiemiddelen of hun sluiting” bepalen.

De regering kan het houden van vergaderingen of demonstraties beperken of verbieden. “De bevoegde autoriteiten kunnen op basis van de positie van de nationale gezondheidsautoriteit de nodige beperkingen opleggen om het risico op besmetting te verminderen en maatregelen te nemen om de epidemie te voorkomen en te bestrijden, waaronder het beperken of verbieden van vergaderingen of demonstraties, dat, vanwege het aantal betrokkenen, de overdracht van het nieuwe coronavirus verbetert ”, luidt het ontwerpbesluit.

 

17 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 448
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen loopt op tot 4030 en er zijn 17 mensen op de intensive care. Er zijn geen nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld.
 • Er worden 19 actieve transmissieketens in de gaten gehouden

Marcelo Rebelo de Sousa zal woensdag, na de bijeenkomst van de Raad van State, die via videoconferentie zal plaatsvinden, een bericht aan het land richten, zo is vandaag bekendgemaakt.

Grens met Spanje
De landgrenzen sluiten om 23.00 uur. Het lucht- en treinverkeer met Spanje wordt opgeschort tot 15 april. Portugal en Spanje krijgen negen grensdoorlaatposten. De herinvoering van douanecontroles zal naar verwachting vandaag plaatsvinden, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Op luchthavens zullen de bewaking en de gezondheidscontrole worden versterkt, zei de minister van Volksgezondheid. De ministers spraken vandaag op een persconferentie na een ontmoeting met Europese tegenhangers.

Eerste humane proef vaccin coronavirus
In de VS is men begonnen met een eerste humane proef voor een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus. Het vaccin veroorzaakt geen COVID-19, maar bevat een genetische code die van het virus is gekopieerd. Het lichaam gaat hierop reageren en maakt antistoffen aan. Toch stellen experts dat het nog maanden zal duren voordat bekend is of het vaccin werkt.

Coronavirus lijkt in China onder controle
In China komen er nauwelijks nieuwe besmettingen bij van Covid-19. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. In de Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal zelfs gesloten. Daar kwamen op 15 maart welgeteld vier nieuwe besmettingen bij. Dat is erg weinig op een stad van ruim 11 miljoen inwoners. In de rest van China kwamen er slechts 16 nieuwe besmettingen bij. Ruim 81.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Daarvan zijn er inmiddels al zo’n 65.000 volledig van hersteld.
Ook uit Zuid-Korea komen positieve berichten. Het aantal nieuwe besmettingen neemt daar af.

Bron: https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/coronavirus-dit-is-het-goede-nieuws

 

16 maart

 • Portugal heeft tot nu toe 331 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie geregistreerd
 • Eerste patiënt overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in Portugal
 • Massaal gehoor aan oproep om de bezetting van de SNS24-lijn te verhogen.

Meer dan 800 verpleegkundigen reageerden op het verzoek van de Ordem dos Enfermeiros (OE) om de bezetting van de SNS24-lijn te verhogen. “Na de oproep van OE, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en de particuliere operator die de SNS24-lijn beheert, hebben meer dan 800 verpleegkundigen zich beschikbaar gesteld om de ondersteuningslijn voor burgers om de COVID-19-epidemie het hoofd te bieden, te versterken″, liet de OE in een verklaring weten.

Prioriteiten ziekenhuizen
Ziekenhuizen kregen de opdracht om externe consulten en onderzoeken opnieuw in te plannen en om behandelingen of operaties die geen prioriteit hebben vanwege de Covid-19-pandemie uit te stellen, kondigde minister van Volksgezondheid Marta Temido vandaag aan.

Geen vliegverkeer tussen Portugal en Spanje
Het luchtverkeer tussen Portugal en Spanje is opgeschort. “Er is besloten dat het luchtverkeer tussen de twee landen vanaf vandaag zal worden opgeschort. Vanaf vandaag hebben we geen vluchten tussen nationale luchthavens en Spaanse luchthavens”, aldus Eduardo Cabrita.
In een persconferentie zei de minister dat ook de treinverbindingen zijn opgeschort, evenals de twee rivierverbindingen die er zijn in Minho en de Algarve.

De gemeenteraad van Lissabon versterkt acties voor ouderen en daklozen
De gemeenteraad van Lissabon zal de steun aan ouderen in de hoofdstad uitbreiden, hen warme maaltijden, hygiëne en medicijnen garanderen, en een nieuw opvangcentrum openen in het Casal Vistoso-paviljoen om daklozen te ontvangen.
De maatregelen zijn vandaag aangekondigd door de burgemeester van Lissabon, Fernando Medina (PS), in een video die is gepubliceerd op het sociale netwerk Facebook, om de pandemie van Covid-19 het hoofd te bieden.

 

15 maart

 • Portugal heeft tot nu toe 245 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie geregistreerd, 76 meer dan op zaterdag.
 • 281 gevallen wachten op bevestiging van laboratoriumresultaten

Volgens het epistemologische bulletin dat zondag 15 maart door het directoraat-generaal Gezondheid is gepubliceerd, registreerde Portugal 245 bevestigde gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus, covid-19.

In totaal heeft Portugal tot dusver 2271 verdachte gevallen geregistreerd. Er wachten 281 gevallen op bevestiging van laboratoriumresultaten.
Daarnaast zijn er 4592 gevallen die door de autoriteiten moeten worden gecontroleerd. DGS-gegevens geven ook aan dat er 1746 gevallen zijn van vermoedelijke patiënten die de test hebben gedaan en waarvan het resultaat negatief was.

Lissabon en de Taagvallei zijn nu de regio met het hoogste aantal bevestigde gevallen (116), gevolgd door de regio Noord (103) en de regio’s Centraal en Algarve (10). Er is één geval op de Azoren en vijf Portugezen die in het buitenland wonen hebben het virus.

Statement DGS
Iedereen die vermoedt dat ze in Portugal besmet zijn of symptomen hebben – waaronder koorts, pijn in het lichaam en vermoeidheid – moet contact opnemen met de SNS24-lijn op 808 24 24 24 om te worden aangestuurd door gezondheidswerkers. Ga niet naar de hulpdiensten.

Metro van Lissabon gedesinfecteerd
De rijtuigen en stations van Lissabon worden gedesinfecteerd met een product dat een maand blijft werken. De minister van Milieu, Matos Fernandes, zei zaterdagavond tegen de journalisten in het metrostation Telheiras, in het kader van deze desinfectie-actie die al is begonnen op de groene en rode lijnen, dat de schoonmaak op maandag zal zijn voltooid op stations op deze lijnen.

Wat de treinen betreft, voegde de minister eraan toe dat ze al op vrijdag waren begonnen met ontsmetten, waarbij de schoonmaak in 75 rijtuigen was voltooid en de voltooiing van de ontsmetting van de rest tegen maandag werd geschat.

“Het gaat om een zeer effectief product dat alle micro-organismen en dus bacteriën en virussen doodt, en dat een maand lang dezelfde beveiliging geeft. Er wordt een film gevormd rond de oppervlakken waar het wordt aangebracht”, legt Matos Fernandes uit.

Toch benadrukte de minister van Milieu dat deze desinfecterende actie niet bedoeld is om ‘iemand uit te nodigen om het openbaar vervoer te gebruiken’.

Overheid verbiedt alcoholgebruik op openbare wegen en evenementen met meer dan honderd mensen
De minister van Binnenlandse Zaken, Eduardo Cabrita, sprak zondag 15 maart met de media om een reeks aanbevelingen te geven en nieuwe maatregelen aan te kondigen.

De minister verzocht “burgers af te zien van het maken van alle reizen die niet absoluut noodzakelijk zijn”, behalve “naar het werk gaan, voedsel kopen of een bezoek brengen aan bejaarde of afhankelijke familieleden die directe steun nodig hebben”.

De minister legde ook uit dat “de reeds toegepaste vermindering van 1/3 van de ruimte die wordt gebruikt voor restaurants ook betrekking heeft op de openluchtruimtes, inclusief terrassen”.

Als onderdeel van de aangekondigde nieuwe maatregelen zei de regeringsfunctionaris dat evenementen in besloten ruimtes of buitenshuis beperkt zijn tot maximaal 100 personen. Tegelijkertijd zal het “verbod op de consumptie van alcoholische dranken op de openbare weg” van kracht gaan.

 

14 maart

 • Het aantal bevestigde gevallen staat op 169, dat is 57 meer dan de dag ervoor
 • Volgens het epidemiologische bulletin van het DGS (Direção-Geral da Saúde) zijn er nog 1704 vermoedelijke gevallen, en wachten 126 mensen op laboratoriumresultaten

Supermarkten en openingstijden
De Sonae Sierra-groep, die eigenaar is van onder andere CascaiShopping, Centro Colombo, Centro Comercial Continente de Portimão, Centro Vasco da Gama, geeft aan in een verklaring: “Enkele winkelcentra die we beheren houden hun normale openingstijden, maar hou er rekening mee dat sommige pas om 12.00 uur opengaan en om 20.00 uur sluiten.” De beslissing van Sonae Sierra heeft betrekking op de winkelcentra Albufeira Retail Park, AlbufeiraShopping, AlgarveShopping, ArrábidaShopping, CascaiShopping, Centro Colombo, Centro Comercial Continente de Portimão, Centro Vasco da Gama, CoimbraShopping, Coimbra Retail Park, Estação Viana Shopping, GaiaShopping en GuimarãeShopping.

Sonae MC, eigenaar van Continente en Continente Modelo-supermarkten, kondigde op haar beurt aan dat “de teams in de Continente-winkels zich inzetten en mobiliseren om de activiteit zo normaal mogelijk te laten verlopen. Het handhaven van schema’s en meer inspanning bij het vervangen van producten maakt het mogelijk dat iedereen zijn aankopen kan doen en op verschillende tijdstippen, waardoor wachtrijen en massa’s mensen worden vermeden”.

Ondertussen kondigde de Jerónimo Martins-groep, die eigenaar is van de merken Pingo Doce, Recheio, Bem-Estar, Hussel en Jerónymos, aan dat het de openingstijden vanaf maandag 16 maart gaat aanpassen: de winkels gaan om 19.00 dicht, en de Recheio-winkels sluiten om 16.00 uur.

De Lidl laat via Facebook weten dat de winkels vanaf 16 maart om 19:00 uur zullen sluiten. “Om het risico op besmetting door het COVID-19-virus tot een minimum te beperken en om uw welzijn en dat van onze werknemers te garanderen, zullen we de toegang tot de winkel beperken op basis van de beschikbare ruimte. We zullen deze maatregel in het hele land toepassen. Dank u allen voor uw begrip.”

Auchan-supermarkten houden voorlopig hun openingstijden vast. De winkels in de Alegro-winkelcentra kunnen kiezen of ze de normale openingstijden hanteren, of van 12.00 uur tot 20.00 uur open zullen zijn.

De Aldi heeft (tot 17.00 uur, 14 maart) geen maatregelen aangekondigd.

Verzoek om meer plaatsen om op Corona te testen
De voorzitter van het Sindicato Independente dos Médicos meldde vandaag dat meer dan de helft van de telefoontjes naar Linha Saúde 24 niet wordt beantwoord, en vraagt ​​de regering toestemming voor tests op het nieuwe coronavirus in meer ziekenhuizen.
In een telefonisch interview met Lusa stelt de voorzitter dat algemene tests voor coronavirus moeten worden uitgevoerd in alle ziekenhuizen van het Serviço Nacional de Saúde, en niet alleen in het Instituto Ricardo Jorge in Lissabon en het São João ziekenhuis in Porto.

 

13 maart

 • Het aantal bevestigde gevallen is gestegen naar 112
 • Volgens het epidemiologische bulletin van het DGS (Direção-Geral da Saúde) zijn er nog 1308 vermoedelijke gevallen, waarvan 172 in afwachting van laboratoriumresultaten
 • Ruim 5000 personen staan onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten.

De regering heeft besloten om voor het hele land de alarmtoestand af te kondigen, waarbij de middelen voor civiele bescherming en de veiligheidstroepen en diensten stand-by worden gezet.

Veel culturele evenementen, sportevenementen en conferenties worden uitgesteld, een overzicht vind je hier.

Het DGS heeft een aantal websites waar het alle bijgewerkte informatie laat zien, en waar de evolutie van het virus in Portugal en in de wereld te volgen is.
https://covid19.min-saude.pt
https://covid19.min-saude.pt/ponto-de-situacao-atual-em-portugal
https://www.dgs.pt/em-destaque.aspx

 

12 maart

 • Regering sluit alle scholen vanaf maandag 15 maart
 • Minder mensen tegelijk toegestaan in restaurants, winkelcentra en openbare diensten
 • Disco’s en nachtclubs moeten sluiten
 • 78 bevestigde gevallen

Op nationaal niveau zijn de meeste gevallen in het noorden (44), gevolgd door het gebied van Lissabon en Vale do Tejo (23). Het Centrum heeft vijf bevestigde gevallen, net als de Algarve. Alentejo, Azoren en Madeira hebben voor zover bekend nog geen gevallen van het coronavirus.

Maatregelen
“Scholen zullen alle klasactiviteiten vanaf maandag opschorten vanwege de COVID-19-uitbraak”, kondigde premier António Costa vandaag aan in een verklaring aan het land. De maatregel heeft betrekking op zowel openbaar als particulier onderwijs. Deze tijdelijke maatregel, tot het einde van de schoolperiode, voor de paasvakantie, wordt op 9 april opnieuw beoordeeld.

De maatregel druist in tegen het advies van de Nationale Gezondheidsraad die gisteren bijeenkwam en concludeerde dat de sluiting van alle scholen in strijd is met wetenschappelijk bewijs.

De premier kondigde ook de sluiting van nachtclubs aan, de vermindering van de maximale capaciteit van restaurants, de beperking van het aantal mensen in winkelcentra en openbare diensten en het verbod op het uitstappen van cruisepassagiers.

 

10 maart

 • 41 bevestigde gevallen in Portugal, 27 in het noorden, 2 in centraal-Portugal, 10 in de regio Lissabon en 2 in de Algarve
 • Er wachten 83 mensen op laboratoriumresultaten, en 667 mensen staan onder epidemiologisch toezicht.
 • Op social media gaan er verhalen rond dat alle scholen dicht zullen zijn morgen, maar de officiële berichtgeving is dat op woensdag een ontmoeting plaatsvindt tussen de regering en de nationale volksgezondheidsraad. Het is pas na de aanbeveling van dit orgaan dat de uitvoerende macht beslist over de maatregel die moet worden genomen met betrekking tot scholen in het geval van coronavirusgevallen in het land.

 

9 maart

 • 31 bevestigde gevallen in Portugal
 • Eerste bekende besmetting in Algarve, Portimão
 • Een aantal universiteiten sluiten de faciliteiten en stellen college´s uit
 • Op de campus van de Universidade do Minho (UMinho) in Braga worden 180 studenten gemonitord.

 

7 maart

 • 18 bevestigde gevallen in Portugal
 • Voorlopig heeft geen van de gevallen betrekking op wat bekend staat als ‘community-infectie’: de besmette personen hebben het virus opgelopen door contact met iemand die het virus vanuit het buitenland heeft binnengebracht.

 

6 maart

 • 13 bevestigde gevallen in Portugal
 • Meer dan 200 mensen bevinden zich al in isolatie omwille van het virus. De meerderheid daarvan zijn jonge tieners uit Amadora, bij Lissabon.
 • In Alverca werden noodplannen geactiveerd in een studentencollege (Colégio José Álvaro Vidal) nadat ontdekt werd dat een van de leerlingen de zoon is van een van de geïnfecteerde personen
 • President Marcelo heeft een paar gehospitaliseerde geïnfecteerde zieken bezocht. Hij meldt dat het goed gaat met hen. Tot dusver worden ze allemaal beschouwd als ‘stabiel’.
 • TAP heeft zo ongeveer 1.000 vluchten geannuleerd die gepland stonden voor maart en april omwille van de drastische daling van de vraag sinds het virus opdook.

Farmaceuten voorbereid om verdachte gevallen te oriënteren
De farmaceuten geven over het hele land deskundige raad om het hoofd te bieden aan de uitbraak van de epidemie COVID-19.

De Nationale Vereniging der Farmacie (ANF) stuurde aan 2.750 apotheken die lid zijn van de vereniging wetenschappelijke informatie over het virus en aanbevelingen om te verstrekken aan de bevolking.

Externaat in Lissabon sluit voor desinfectie
De directeur van het Externaat Grão Vasco, Rogério Cândido, meldde bij de RTP dat de school normaliter aanstaande maandag al terug opengaat.

“Het bedrijf dat aangenomen werd is al begonnen met de desinfectie en de schoonmaak volgens onze instructies. Ze maakt gebruik van de juiste producten die aan te raden zijn voor deze situatie. Maar het is een eenvoudige desinfectie, we gaan hier geen hoofdnieuws van maken”, beklemtoonde de verantwoordelijke.

De school sloot vandaag nadat bij de moeder van een van de leerlingen het coronavirus geconstateerd werd. De zieke werd opgenomen in een ‘aanzienlijke stabiele’ conditie in het Curry Cabral hospitaal in Lissabon.

Particuliere tehuizen bevelen een opschorting van bezoeken aan
De voorzitter van de Vereniging van Thuiszorg, van Tehuizen en Bejaardentehuizen raadt aan om de bezoeken uit te stellen als preventiemaatregel voor het nieuwe coronavirus.

In een verklaring bij Antena 1, zei João Ferreira de Almeida te geloven dat dit de beste manier is om de verspreiding van het virus af te remmen, vooral wanneer gesproken wordt over risicogroepen zoals ouderen en chronische zieken.

Geïnfecteerde leerkracht in Porto gaf ook lessen in Covilhã maar school blijft open
De beroepsschool voor kunsten in Covilhã gaat zijn deuren niet sluiten nadat een van de leerkrachten opgenomen werd in Porto met Covid-19. De directeur van de school meldde dat iedereen die in contact geweest is met de leerkracht in sociaal isolement moet blijven.

DELEN
Vorig artikelNCA Pubquiz – online