Home Vrije tijd Tuin De herfst

De herfst

206

Het jaar 2017 gaat snel voorbij. Het is alweer oktober. De hitte is voorbij en hopelijk regent het voldoende maar ook weer niet te veel. De tuin en de tuinmens komen weer tot leven.  

H

et is nu een goede tijd om bollen te planten die in het voorjaar bloeien. Denk hierbij aan bv. Fresia’s, Narcissen en natuurlijk de Hollandse Tulp. De winters zijn hier, vooral in het zuiden van Portugal, te warm. Om uw tulpen gelukkig te houden, legt u ze het best vóór het uitplanten een paar weken in de groentebak van de koelkast, wat dus betekent dat u, als u niet elk jaar weer nieuwe tulpenbollen wilt kopen, de bollen moet opgraven nadat het loof is afgestorven.

De herfst is een goede tijd om winterharde bomen en struiken te planten. Zo kunnen ze vóór de volgende warme en droge zomer al een aardig wortelstelsel aangelegd hebben. Fruitbomen als appel- en perenbomen, pruimebomen, perzikenbomen, amandelbomen, en ga zo maar door. Mocht u een vorstvrije tuin hebben, kunt u nu ook citrusbomen planten. Mocht uw tuin toch af en toe lijden aan een lichte vorst, dan kunt u uw jonge citrussen beschermen door ze een dakje te geven; vier paaltjes in de grond en een stuk beschermend doek erover. Mocht het doek niet waterdoorlatend zijn, kunt u beter dat doek tijdens regen verwijderen, anders vormt er zich een vijvertje in het doek dat steeds meer doorhangt en de er onderstaande boom kan beschadigen. Vergeet ook niet uw oleanderstruiken in de herfst te snoeien als ze dat nodig hebben. Snoeit u ze te laat, in het voorjaar, dan krijgt u in de zomer geen bloemen.

Pyracantha
De bessen van de Pyracantha, de vuurdoorn, zijn nu rijp. Die struiken die u anders langs de weg niet ziet staan, zitten nu vol met rood of oranje gekleurde bessen. Deze struiken zijn makkelijk in het onderhoud. Je hoeft ze niet vaak te snoeien en hebben weinig water nodig. De bessen zijn populair bij vogels en de bloemetjes zijn populair bij bijen en andere insecten. Je kunt ze, zoals je ze vaak langs de weg ziet, solitair planten, maar ze vormen ook een uitstekende, ondoordringbare (vanwege de dorens) heg.

Cotoneaster
Mocht u niet zo enthousiast zijn over de dorens, dan zijn de Cotoneasters een goed alternatief. Bloemen en bessen lijken zeer veel op die van de Pyracantha en zijn ook aantrekkelijk voor insecten en vogels. Maar dan zonder dorens. Van de Cotoneaster bestaan er verschillende groeivormen. Veel hebben een meer horizontale groei, zoals de Cotoneaster horizontalis, maar er bestaan ook meer bolgevormde Cotoneasters en ook rechtop groeiende soorten zoals de Cotoneaster x watereri. Evenals de Pyracantha zijn de Cotoneasters droogteresistent.

Strelitzia reginae
Ziet u toch liever bloemen, dan is de Strelitzia reginae onverslaanbaar. De bloei begint eind augustus/begin september en gaat door tot mei. Sommige planten maken zelfs in de zomer bloemen. Goed op het terras in een pot. Wel wat gevoelig voor een wat sterkere vorst en niet te veel wind, maar ze hebben niet al te gek veel water nodig.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 148”.