Home Vrije tijd Tuin De winderige tuin

De winderige tuin

189

Portugal staat bekent om zijn mooie stranden en het zonnige warme weer, maar wat veel nieuwkomers nog niet weten is dat het ook zéér winderig kan zijn. Op zich is dit logisch. Portugal is tenslotte een kustland met zee aan de west- en de zuidkant.  In de zomer kan een briesje verfrissend werken en als de temperatuur boven de 40ºC stijgt is het in Sagres, het zuidwestelijkste punt van Europa, prettig vertoeven. Bovendien kan het al weleens stormachtig waaien, ook in de zomer. Niet alle planten zijn hier gelukkig mee en die harde wind maakt het ook onprettig om op het terras te vertoeven. 

S

terke wind vergroot de transpiratie en evaporatie van vocht uit de bladeren. Planten moeten op winderige plekken dus meer water hebben. Ook kan de wind schade veroorzaken door afgerukte bladeren en takken. Of grote delen van de plant, speciaal bij bomen, kunnen afknappen. Grevillea robusta en Schinus molle zijn windgevoelig, maar een van de meest windgevoelige bomen is toch wel de Acacia cyanophylla. Bij sterke wind knappen dikke stukken af of de hele boom valt om. Bomen die beter tegen wind kunnen zijn bijvoorbeeld de Metrosideros excelsus en de olijfboom. Ook veel Cupressus soorten en palmen zijn zeer windbestendig. Eucalyptusbomen zijn ook goed windbestendig, maar die kunt u, om brandveiligheidsredenen, beter niet planten.

Windgevoelige en -bestendige struiken
Struiken als Nerium oleander en Elaeagnus soorten, Callistemon soorten, de meeste Pittosporum soorten en in het algemeen struiken die in andere situaties (bv. droogte) zeer robuust zijn, kunnen wel tegen een stootje wind. Helaas zijn struiken als Hibiscus rosa sinensis en Solanum rantonettii, beide mooie en langbloeiende struiken, minder bestand tegen de wind. Melaleuca ericifolia, hier vaak gebruikt als heg, is, als hij op een meer natuurlijke, informele manier gehouden wordt, een leuke struik omdat hij, zeer buigzaam, met de wind mee beweegt, evenals siergrassen als Stipa tenuissima en Pennisetum setaceum.

Laagblijvende planten
Bij laagblijvende planten wordt het wat makkelijker. Het spreekwoord is niet voor niets ‘hoge bomen vangen veel wind’. Maar ook hier geldt dat planten met een wat robuuster uiterlijk en die droogbestendig zijn, het beste tegen een stormpje kunnen. Bamboes zijn ook windbestendig. Evenals andere siergrassen buigen zij met de wind mee. Maak wel een geschikte keuze. Er zijn bamboesoorten die zich sterk uitbreiden (zoals bv. de meeste Phyllostachys soorten) en er zijn meer polvormende bamboesoorten, zoals de meeste Bambusa soorten.

Beschutting tegen de wind
Hoe kunt u uw tuin en uw terras tegen de wind beschutten?  Een dichte muur waar de wind tegenaan knalt, is niet de beste optie. De wind wordt omhooggestuwd en komt met volle kracht en turbulentie aan de andere kant weer naar beneden. Heel goed werkt een glooiende aardwal bovenop beplant met windbestendige bomen en struiken. De wind wordt hier geleidelijk omhooggeduwd en de beplanting breekt de wind op een minder abrupte manier dan een muur.  Het beste is om de beplanting wat open te houden en verschillende rijen aan te planten. Dit heeft natuurlijk wel wat ruimte nodig, wat niet iedereen heeft. Een open hekwerk en iets wat in het Portugees ‘rede corte-vento’ heet, een soort netachtig doek dat wel wat van schaduwdoek wegheeft, is in situaties waar er minder plaats is geschikter.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 147”.