Home Nieuws Drie tips om geld te besparen bij tuinaanleg

Drie tips om geld te besparen bij tuinaanleg

303

Er zijn drie belangrijke tips die je kunnen helpen om duizenden euro’s te besparen op je landschapsproject, zonder het ontwerp of de schoonheid ervan op te offeren.

Tip 1: Kies kleinere planten

Elke plant van dezelfde soort die in de landscaping wordt gebruikt, zal op een bepaalde hoogte en diameter volwassen worden.

Belangrijk bij het kiezen en het betalen van de plant, is dat je inschat hoelang je wilt wachten om de vegetatie te zien groeien. Raadpleeg een specialist die weet in welke grotere soorten je moet investeren omwille van hun tragere groei. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geduldig te zijn…

De tuinarchitect maakt een plan dat aangeeft waar welke plant komt te staan. In de plantenlijst geeft hij aan welke potmaat je aannemer voor jouw project moet aanschaffen. De potmaat is hoe de industrie kwekerijplanten prijst. Aangezien alle planten op volwassen leeftijd uiteindelijk even groot zijn, kun je geld besparen door kleinere planten te kopen dan in het plan is aangegeven. Verminder het aantal planten niet, want dat heeft een negatieve invloed.

Het is echter niet altijd een goed idee om dit op het hele plan toe te passen. Soms moeten bepaalde planten om belangrijke redenen groot zijn, bijvoorbeeld omwille van een behoefte aan privacy of om schaduw te creëren.

Tip 2: Varieer de afwerking van de hardscape-materialen

Alles wat gebouwd is in beton of metselwerk zal een fiks deel van je budget opeisen. De meest voorkomende voorbeelden zijn bestrating en muren. De basiskosten van een betonnen plaat of blokmuur variëren niet veel, maar de gebruikte afwerkingsmaterialen kunnen de kosten aanzienlijk verhogen.

Vaak bieden materialen zoals steenafwerking een verfijnde uitstraling, maar is de prijs te hoog. Geef je dromen niet direct op als je je die ook niet kunt veroorloven. Er is een strategie waarmee je genoeg geld kunt besparen. Bijvoorbeeld de muren rond de hoofdingang, of de openslaande terrasdeuren, zijn vaak van korte afstand te zien. Dit is waar je je duurdere steen of randtegel wil gebruiken voor een directe impact.

Dieper in de tuin kan je een materiaal van mindere kwaliteit gebruiken dat aanzienlijk minder kost. Een gelijkaardige kleur of textuur zorgt ervoor dat waar de twee materialen elkaar kruisen, het contrast niet te groot is.

Tip 3: Vermijd speciale constructies

Een van de beste dingen in de huidige landschapsindustrie is de groei van geprefabriceerde voorzieningen. Dit zijn in een fabriek gemaakte draagbare eenheden die de dure bouw ter plaatse vervangen en enorme besparingen bieden op bijvoorbeeld metselwerk. De bekendste innovatie is de plug-and play fontein. Vroeger waren waterpartijen uitsluitend voor de rijken.

Tegenwoordig kan je hele buitenkeukens kopen van draagbare lichte composieten met de nieuwste grillfuncties. Ze kosten minder dan de helft van de prijs van een ingebouwde grill en je hebt veel meer flexibiliteit met de locatie. Omdat ze niet ter plaatse worden gebouwd, hebben ze geen bouwvergunning nodig of hoeven ze niet te voldoen aan bouwvoorschriften.

Bron: Blik op Portugal februari 2023
Auteur: Susana Eugénio landbouwkundig ingenieur bij het bedrijf Ecossistemasol Lda, voorheen bij de afdeling aanleg van groene ruimtes en momenteel bij de afdeling tuinonderhoud.