Home Vrije tijd Tuin Een nieuwe behandeling voor uw palmbomen

Een nieuwe behandeling voor uw palmbomen

237

Alhoewel men op dit moment niet veel meer hoort over de rode palmkever (Rhynchophorusferrugineus), en de aanwezigheid van deze kever nu zo gewoon is als die van een bladluis, betekent het niet dat de dreiging voor de palmen gedaald is. Origineel afkomstig uit Azië, is de kever nu ook aanwezig in de Arabische landen, het zuiden van Europa en ogenschijnlijk zijn er zelfs rode palmkevers in Amerika gezien.    

V

oor sommige volken is de larve van de rode palmkever een delicatesse, rauw, gekookt of gefrituurd. Maar hoewel het vol voedingsstoffen zit, denk ik niet dat er veel Europeanen zijn die dit dier zullen eten. De favoriete palmen van de rode palmkever zijn de Phoenix canariensis en de Phoenixdactylifera. Ze gaan echter ook naar andere palmen en zelfs naar sommige andere bomen als de nood hoog is.

Aangezien het herstel van een palm wanneer aangetast door de palmkever niet 100% gegarandeerd is, is het het beste de palmen voorbuigend te behandelen. De meeste algemene behandelingen zijn chemisch sproeien/drenken of een biologische besproeiing met een bepaalde nematode die de palmkever doodt. Het elke 30-45 dagen behandelen van een palm, zoals aangeraden, kan aardig duur worden.

In het huidig wettelijk kader is het alleen bedrijven die een licentie uitgegeven door de DGAV (Direção-Geral de Alimentção e Veterinária) bezitten, toegestaan om diensten waarbij fytosanitaire producten (bv. insecticiden en fungiciden) gebruikt worden, te verlenen. Daarnaast is het tegenwoordig ook nodig om vóór het behandelen van bomen in/bij publieke zones, kampeerplaatsen, hotels en scholen eerst toestemming te krijgen van de lokale autoriteiten. Veel tuiniers en hun klanten zijn hier niet van op de hoogte en kunnen daardoor juridische problemen krijgen die tot forse geldelijke boetes kunnen leiden.

Endotherapie bij planten (het injecteren van een product in de stam van een boom) bestaat al een tijdje, maar om verschillende redenen is het toepassen hiervan nog niet wijdverbreid. Bij het gebruik van deze therapie bij palmen was het grootste probleem de gebruikte atmosferische druk en de duur van de werkzaamheid van de insecticide in de palm.

De meest innovatieve behandeling op de markt (Syngenta Treecare Revive) is gebaseerd op Avermectine (een derivaat van de Streptomyces avermitilis bacterie) dat bij injectie in de palm 12 maanden werkzaam blijft. Dit is het enige product dat specifiek ontwikkeld is voor planten-endotherapie, Het voldoet aan het huidig wettelijk kader, is veilig voor het milieu, tast geen andere zich in de omgeving ophoudende insecten aan en is veilig voor de behandelaar, het algemene publiek en huisdieren.

Zoals ik in het begin al schreef; de plaag is onder ons en even gewoon als andere plagen. Wie zijn palm redden wil, heeft nu een nieuwe optie.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 151”.