Home Nieuws Hoe kwetsbaar is Portugal voor de gevolgen van de oorlog in Oekraine?

Hoe kwetsbaar is Portugal voor de gevolgen van de oorlog in Oekraine?

892

Portugal minst kwetsbaar voor gevolgen oorlog Oekraïne

Deze gegevens zijn door de Europese Commissie beschikbaar gesteld in een verslag waarin rekening is gehouden met factoren zoals energie-intensiteit, afhankelijkheid van Russisch gas en uitvoer naar Rusland.

Heel Europa was zich aan het herstellen van de gevolgen van de pandemie toen Oekraïne door Rusland werd aangevallen. Sindsdien, bijna drie maanden later, hebben de economische gevolgen zich over heel Europa verspreid. Portugal blijft echter onderaan staan op de lijst van landen die kwetsbaar zijn voor dit conflict.

“Als gevolg van de geografische nabijheid en de belangrijke handelsrelaties weegt de oorlog in Oekraïne zwaarder op de Europese economie dan op andere grote economieën, zoals de VS of China. Binnen de EU zijn de lidstaten op hun beurt in verschillende mate blootgesteld aan sommige transmissiekanalen van het effect van de oorlog”, aldus het verslag.

In een door de Europese Commissie opgestelde grafiek komen de Baltische staten en de landen van Midden- en Oost-Europa naar voren als de meest kwetsbare. De reden hiervoor is wellicht de hoge energie-intensiteit van hun economieën en het belang van Rusland voor de handel.

Van de grootste lidstaten is Polen het kwetsbaarst door het grote belang van de handel met Rusland en het belang van Russische energie in het energieverbruik van de burgers. Polen wordt gevolgd door Nederland, Duitsland en Italië, met een blootstelling die overeenkomt met het Europese gemiddelde. “Van de grote economieën behoren Frankrijk en Spanje nog steeds tot de minst blootgestelde landen,” voegden zij daaraan toe.

Wat de grote economieën betreft: “Voor Nederland houdt de kwetsbaarheid grotendeels verband met activa en de kwetsbaarheid van huishoudens voor hoge energieprijzen, terwijl zij voor Italië en Duitsland een combinatie weerspiegelt van het belang van de invoer van Russisch gas in de bruto beschikbare energie, de blootstelling aan activa en de kwetsbaarheid van huishoudens. Ten slotte komen Frankrijk en Spanje gemiddeld naar voren als de minst blootgestelde grote EU-lidstaten”, aldus het verslag.

Portugal en Malta sluiten de ranglijst af als de lidstaten van de Europese Unie die het minst zijn blootgesteld aan de gevolgen van oorlog. Dit kan verklaren waarom de Portugese economie volgens de prognoses van de Europese Commissie van 16 mei in 2022 de snelste groei zal kennen (5,8 procent) en tegelijkertijd het land is met het laagste inflatiecijfer (4,4 procent).

In hun analyse van de Portugese economie erkennen de Europese deskundigen de risico’s. Deze risico’s zijn echter “gezien de geringe directe blootstelling van Portugal aan de getroffen regio, vooral indirect en vloeien voort uit de grondstofprijzen, de continuïteit van de voorziening en de onzekerheid over de mondiale vraag”, aldus de Europese Commissie.

Bron: Portugal News mei 2022