Home Nieuws Kalender tweede fase in de versoepeling van de maatregelen

Kalender tweede fase in de versoepeling van de maatregelen

2857

De regering keurde de kalender van de tweede fase in de versoepeling van de maatregelen goed, in het kader van de pandemie, en verlengt de ‘staat van calamiteit’ tot 31 mei.

“In deze fase kiest de regering voor een minder strenge lijst van beperkingen, opschortingen en sluitingen in vergelijking met dat wat van toepassing was, maar de versoepeling van de maatregelen moet geleidelijk aan gebeuren en de Portugese bevolking moet de maatregelen van fysieke afstand plichtsgetrouw blijven naleven”, wordt vermeld in het persbericht van de Ministerraad.

Hieronder vind je de kalender van de tweede fase in de versoepeling van de maatregelen:

Vanaf 18 mei:

– Handel:
Opening van straatwinkels (kleinhandel en dienstverlening) tot 400 m2 of delen ervan tot 400 m2 (of groter als een gemeente daartoe beslist).

– Horeca:
Opening van restaurants, cafés en tearooms, met een capaciteit van maximaal 50%.
Opening van terrassen.

– Beurzen en markten:
Mogen heropenen, maar er moet een rampenplan zijn.

– Kampeerplaatsen, caravanterreinen en serviceterreinen voor campers:
Mogen heropenen met een maximale capaciteit van twee derden. Het label “Clean & Safe” geldt ook voor deze plaatsen, toegekend door het Toerisme van Portugal.

– Scholen:
Terugkeer naar de scholen voor de leerlingen van het 11.º en 12.º jaar of 2.º en 3.º jaar van andere opleidingen, met lessen tussen 10:00 en 17:00 uur. Leerlingen vanaf 10 jaar moeten een mondmasker dragen.

– Crèches:
Opening van de crèches met de optie om de overheidssteun te behouden als de ouders ervoor kiezen om thuis te blijven.

– Cultuur:
Opening van musea, monumenten en paleizen, in overeenkomst met de normen en instructies vastgelegd door het directoraat-generaal van Gezondheid (DGS), namelijk het verplicht gebruik van een mondmasker, minimale afstand van twee meter, handhygiëne en schoonmaak van de lokalen.

– Rusthuizen/verzorghuizen:
Bezoek toegestaan van een persoon, een keer per week (maximaal 90 minuten) met voorafgaande afspraak. Tijdens het bezoek moet fysieke afstand gehouden worden, een mondmasker gebruikt worden en de hygiëneregels nageleefd.

Ook bezoeken in verzorghuizen zijn toegestaan, mits de regels vastgelegd door de DGS worden nageleefd.

– Werk:
Toepassing van ploegendiensten, met verschillende aankomst- en vertrektijden, als telewerken niet mogelijk is.

– Openbaar transport:
De al vastgelegde regels worden behouden: bussen met cabine voor de bestuurder, desinfecterende gel, maximale bezetting van 2/3 en verplicht gebruik van een mondmasker (voor kinderen vanaf 10 jaar).

– Overheidsdiensten:
Burgerwinkels blijven gesloten, maar na 1 juni kan men er terecht mits een vooraf gemaakte afspraak.

– Pleziervaart:
Er wordt opnieuw lesgegeven in de pleziervaart, inspecties en certificaties op boten worden weer uitgevoerd.

– Rijscholen en keuringsstations:
Keuringsstations mogen heropenen. Rijscholen mogen heropenen mits het naleven van de regels vastgelegd door de DGS, waaronder het gebruik van een mondmasker, de afstand- en hygiëneregels. Vanaf 25 mei mogen er weer praktische examens afgelegd worden, maar o.a. het gebruik van een mondmasker is verplicht.

Vanaf 30 mei

– Religieuze vieringen
Gemeenschapsvieringen zijn toegestaan in overeenkomst met de regels vastgelegd tussen de DGS en de godsdienstige gemeenschappen.

Vanaf 1 juni

– Overheidsdiensten:
Opening van de burgerwinkels.

– Handel:
Opening van de winkels die groter zijn dan 400 m2 en/of in winkelcentra.

– Scholen:
Opening van crèches (na de periode vanaf 18 mei, waarin de optie bestond om de overheidssteun te behouden als de ouders besloten om thuis te blijven).
Opening van de kleuterscholen.
Opening van de ATL’s (Atividades de Tempos Livres – Vrijetijdsbesteding).

– Cultuur:
Opening van bioscopen, theaters, spektakelruimtes en auditoria.

Opening van het badseizoen vanaf 6 juni

 – Strandgebruik:
Fysieke afstand van 1,5 meter tussen badgasten (die geen deel uitmaken van dezelfde groep). Afstand van 3 meter tussen de parasols. Sportactiviteiten met twee of meer personen verboden (behalve pleziervaart, surflessen en gelijkaardige sporten).

– Parasols en barakken:
Over het algemeen zal elke persoon of groep enkel ‘s ochtends (tot 13:00 uur) of in de namiddag (vanaf 14:00 uur) mogen huren. Maximaal 5 personen per parasol of barak. Afstand van drie meter tussen parasols en barakken. Afstand van 1,5 meter tussen de grenzen van de barakken. Mogelijke uitzonderlijke uitbreiding van het concessiegebied.

– Bezetting:
Wordt aangegeven: groen (lage bezetting van 1/3); geel (hoge bezetting van 2/3); rood (volzet, 3/3). Informatie over de bezetting van de stranden wordt steeds geactualiseerd in de app ‘Info praia’ en op de website van het ‘Agência Portuguesa do Ambiente’. Verboden om te parkeren buiten de vastgelegde parkeerzones/parkings.

– Circulatieregels:
‘Eenrichtingsverkeer’, met fysieke afstand van 1,5 meter.

– Cafés, restaurants en terrassen:
Er moet minimaal vier keer per dag schoongemaakt worden. Beperkte capaciteit zoals opgelegd werd voor alle horeca. Mogelijke herschikking van tafels op terrassen om de veiligheidsafstand te verzekeren.

– Ambulante verkoop:
Verplicht gebruik van een mondmasker en klep voor de verkoper in geval van contact met badgasten.

– Uitrustingen:
Gebruik van waterfietsen, glijbanen of binnendouches verboden. Buitendouches, ligzetels, matrassen of strandasbakken moeten dagelijks schoongemaakt worden, of altijd als iemand anders er gebruik van maakt.

– Algemene plichten van de badgasten:
Zones met hoge of volledige bezetting vermijden. De handen regelmatig desinfecteren en verplicht desinfecteren bij aankomst op het strand. De fysieke veiligheidsafstand waarborgen zowel op het strand als in zee. Het is mogelijk dat de toegang tot het strand verboden wordt als de regels niet nageleefd worden door de concessiehouders of de badgasten. De eerstehulpdiensten op de stranden moeten thermometers hebben, beschermingspakken en een plaats waar ze verdachte gevallen van COVID-19 kunnen isoleren.