Home Nieuws Activiteiten NCA ontdekt Portimão

NCA ontdekt Portimão

437

Onder een stralende zon kwamen op 16 mei 26 enthousiaste NCA leden bij elkaar voor een stadswandeling door Portimão. De wandeling, georganiseerd door Gerty en Raymond, was vooral bedoeld om met het oude en minder toeristische gedeelte van Portimão kennis te maken. De stad wordt door velen betiteld als “niet echt bijzonder”, maar het kan bogen op een lange geschiedenis. Door de unieke ligging aan het estuarium van de Rio Arade groeide Portimão uit tot een belangrijke plaats voor de industrie, die vooral bestond voornamelijk uit scheepsbouw en het verwerken van vis, zoals sardienen en ansjovis.

De wandeling begon dan ook bij het Sardienenmuseum, gevestigd in de mooi gerenoveerde visconservenfabriek. Dat vis, en de verwerking ervan, een belangrijke rol hebben gespeeld blijkt wel uit de vele kunstwerken die her en der in Portimão te zien zijn.

Via het nieuwe gerechtshof, opgetrokken uit roze Italiaanse marmer, ging de tocht verder richting een van die verborgen pareltjes van de stad, de “Jardim das Águas Livres”, met een recent aangebrachte muurschildering. Dan langs het voetbalstadium “Estádio Municipal de Portimão” waar Portimonense S.C (sinds 2017 weer in de hoogste divisie van het Portugese voetbal, de Primaiera Liga) zijn thuiswedstrijden speelt.

Het Gemeentehuis van Portimão – zeer de moeite waard – en Casa Isabel, dé plek voor een lekkere pastel de nata, en de Rua do Colégio, met die prachtig gerenoveerde gevel van “Azul Inna” bracht de wandelaar tot de Praça da República, met het beroemde “Convento do Colégio dos Jesuitas”.

De uit de 15e eeuw daterende, op het hoogste punt van Portimão gelegen, “Igreja de Nossa Senhora da Conceição”, was de volgende bezienswaardigheid. In deze kerk, die na de aardbeving van 1755 weer opnieuw opgebouwd werd, worden nog altijd de missen gevierd. Van daar ging het verder via de “Jardim 1º de Dezembro” en het huis van Manuel Texeira Gomes, waar nu een kunstmuseum is gehuisvest, naar het Largo da Barca met zijn vele authentieke visrestaurantjes. Op het Praça Manuel Teixeira Gomes, tegenwoordig the place to be, kwam er een einde aan deze prachtige wandeling.

Gerty en Raymond, heel erg bedankt!

Hieronder vind je nog een aantal foto´s van Gerty.
Voor meer foto´s en sfeerbeelden kan je terecht op haar Facebookpagina.