Home Vrije tijd Puzzle oplossing Oplossing puzzels december

Oplossing puzzels december

132

De oplossing van de Rebus van december:

rebus

Uitslag van de Kerstpuzzel

Wereld

V             Unieke tussensoortse transplantatie. Waar?

A             Baltimore

Artsen van de Universiteit van Maryland, Baltimore zijn erin geslaagd om succesvol een donorhart uit een varken te transplanteren naar de mens. De xenotransplantatie zelf vond plaats op vrijdag 7 januari

V             Bijna driekwart kilometer, en daarmee de langste hanger. Nummer?

A             721

In het bergresort Dolní Morava ligt ’s werelds langste hangbrug. De voetgangersbrug, genaamd Sky Bridge 721, verbindt twee bergkammen en overspant de Mlýnické-vallei op een hoogte van 95 meter.

V             Vechtende drummer werd een halve eeuw oud. Wie?

A             Oliver Taylor Hawkins

Oliver (Fort Worth (Texas), 17 februari 1972 – Bogota, 25 maart 2022) was een Amerikaans muzikant. Hij speelde drums, piano en gitaar. Hawkins werd vooral bekend als drummer van de rockband Foo Fighters.

V             De jongste ooit begon aan zijn tweede vijf jaar. Waar?

A             Frankrijk

Op 7 mei 2017 won Macron de Franse presidentsverkiezingen. Bij zijn aantreden was hij 39 jaar oud en daarmee de jongste Franse president ooit. Op 24 april 2022 won hij de presidentsverkiezing met 58,55 procent van de stemmen.

V             Tess vond explosieven op drie blanke kabouters. Naam?

A             Micronova

Een micronova is een soort thermonucleaire explosie op het oppervlak van een witte dwerg die veel kleiner is dan de kracht van een nova; zijnde ongeveer 1 × 1039 ergs in sterkte, ongeveer een miljoenste van dat van een typische nova. Het fenomeen werd voor het eerst beschreven in april 2022. Een team van de European Southern Observatory kondigde op 20 april 2022 aan dat ze drie micronovae hebben geïdentificeerd met behulp van gegevens van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)

V             José Paixão maakte de winnende. Wie verloor?

A             Liverpool

Liverpool verloor de finale van de UEFA Champions League

V             Volhouden, de gezonken boot van Ernest werd koud gevonden. Naam?

A             Endurance

Bij Antarctica vond een Britse expeditie op 3000 meter diepte het wrak terug van de in 1915 gezonken Endurance.

Nederland

V             Uiterst onprettige ervaring voor fruitliefhebbers in de hoofdstad. Wat?

A             Gijzeling

In de Apple Store in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam vindt een urenlange gijzeling plaats

V             Open deuren, vijfhonderd meter lang en zeventig meter breed. Hoe diep?

A             18 meter
Op 26 januari 2022 opent de grootste zeesluis ter wereld haar deuren. De sluis ligt in IJmuiden en is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep

V             Onzelfstandig. Drs. P probeerde het, maar er rijmt niets op. Naam?
A             Weesp

Er rijmt eigenlijk niets in het Nederlands op Weesp. Aanvankelijk was het plan dat Weesp zou worden ingedeeld in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, maar in 2020 werd ervoor gekozen om van Weesp een stadsgebied te maken, met een uit 11 leden bestaande gekozen bestuurscommissie. De herindeling ging in op 24 maart 2022

 

V             Won zijn eerste major door Bully Boy te verslaan. Wie?
A             Danny Noppert

De Friese darter Danny Noppert verslaat Engelsman Michael Smith met 11-10 in legs tijdens de finale van de UK Open en pakt zo zijn eerste majortitel bij de Professional Darts Corporation.

 

V             Carola was het kort, na Henk en voor Piet. Functie?
A             minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Op 5 september 2022 stapte partijgenoot Henk Staghouwer op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waarna Carola Schouten diens taken tijdelijk waarnam tot Piet Adema op 3 oktober 2022 aantrad.

V             Zo´n 2 miljoen mensen zagen de meest getalenteerde dansers en skaters. Derde?
A             Eline van Dijk

Dansgroep CDK JR verbaast de jury van Holland’s Got Talent met een indrukwekkende dansact. Eline van Dijk werd derde.

 

V             Dank je Corona, een nieuwe onbelaste vergoeding voor thuisblijvers. Hoeveel?
A             € 2

Vanaf 1 januari 2022 heeft een werkgever de mogelijkheid om maximaal € 2 per dag aan een werknemer te vergoeden voor de kosten van thuiswerken. Het bedrag van € 2 geldt als een werknemer de hele dag thuiswerkt, maar ook als een werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt.

Belgie

V             Vier broers draaiden twee jaar later dan de bedoeling was hun beloofde ronde. Waar?
A             Dendermonde

Op 6 november 2019 werden de gebroeders Maarten, Wout, Stan en Lander Cassiman geselecteerd als de Heemskinderen voor de ommegang van 24 mei 2020. Deze ommegang werd vanwege de coronacrisis tweemaal uitgesteld en vond uiteindelijk, twee jaar later, plaats op zondag 29 mei 2022. De verkozen broers behielden hun benoeming.

V             Volgde Micheline en Pierre op, die het kunstje in 1948 flikten. Wie?
A             Bart Swings

Op 19 februari won Bart olympisch goud op de 5km schaatsen, en was daarmee de eerste Belg sinds Micheline Lannoy en Pierre Baugniet die in 1948 goud haalden bij het kunstrijden.

V             Betrokken partij met nieuwe naam. Daarvoor?
A             cdH

Les Engagés (“De geëngageerden”) is een Franstalige centristische politieke partij in België. De partij heette hiervoor van mei 2002 tot maart 2022 Centre démocrate humaniste[10] (afgekort als cdH, “Humanistisch Democratisch Centrum”).

 

V             Deze jongedame deed er geen 80 dagen over, maar 5 maanden. Leeftijd?
A             19

Zara Rutherford (geboren op 5 juli 2002) is een Belgisch-Britse vliegenier. Op 19-jarige leeftijd werd ze de jongste vrouwelijke piloot die solo rond de wereld vloog en de eerste persoon die een omvaart maakte in een ultralicht vliegtuig na een reis van vijf maanden die begon in Kortrijk, België, op 18 augustus 2021 en eindigde in januari 2022.

 

V             Daar gaat ze! Nou ja, dat was vroeger. Dit jaar weer even op 1. Welk dier?
A             Wolf

Jonge wolven van Clouseau

V             Vrouwelijk dier zong en won verhuld. Wie?
A             Camille Dhont

Camille Dhont nam ook deel aan het tweede seizoen van het televisieprogramma The Masked Singer vermomd als het personage Miss Poes. Ze behaalde de finale en werd verkozen tot winnares.

V             Het begon met Alex. Hoe heet hun twaalfde?
A             Laex

Een Belgisch koppel heeft begin deze maand hun twaalfde kindje verwelkomd met een naam die bestaat uit dezelfde letters als hun elf andere kinderen. Alle namen van hun kroost bestaan namelijk uit de letters A, L, E en X. De broertjes en zusjes van de pasgeboren dochter Laex heten Alex (14), Axel (13), Xela (12), Lexa (11), Xael (10), Xeal (9), Exla (6), Leax (5), Xale (3), Elax (2) en Alxe (1).

Portugal

V             Winnen van Rusland, en voor de tweede keer op rij de beste indoors. In wat?
A             Zaalvoetbal

Portugal won hun tweede titel op rij na het verslaan van Rusland in de finale met 4-2, waarmee het na Spanje het tweede nationale team werd dat de titel met succes verdedigde.

V             Ziekenhuis moest bitcoins ophoesten. Waar?
A             Almada

De computersystemen van Hospital Garcia de Orta in Almada werden getroffen door een computeraanval, waarbij hackers betaling van een financieel losgeld in bitcoin eisten om de toegang tot de gegevens van de ziekenhuisafdeling te herstellen

V             Dubbel landen op Montijo en Alcochete? Wie bedenkt dat allemaal?
A             Pedro Nuno Santos

De minister van Infrastructuur en Huisvesting, Pedro Nuno Santos, kondigt een nieuwe luchthavenoplossing voor Lissabon aan met de publicatie van een bevel over het plan voor de uitbreiding van de luchthavencapaciteit van de regio Lissabon, wat inhoudt dat er verder moet worden gegaan met de bouw van de luchthaven Montijo om eind 2026 operationeel te zijn, en een tweede in Alcochete tegen 2035 zodat de luchthaven Humberto Delgado in Lissabon kan worden gesloten

V             Costa zette de families op één. Hoeveel?
A             125€.

Famílias Primeiro – Maatregelen ter ondersteuning van het gezinsinkomen. Wat is het? Het betreft een financiële ondersteuning van € 125.

V             Na 106 jaar gestopt met strijken. Wie?
A             Madalena Sá e Costa

Madalena Sá e Costa (Porto, 20 november 1915 – Porto, 18 april 2022) was een Portugese celliste en pedagoog, leerlinge van Guilhermina Suggia.

 

V             Rooie Raimundo volgt Jeronimo op. Afkorting?
A             PCP

Paulo Raimundo volgt Jerónimo de Sousa op als secretaris-generaal van de Portugese Communistische Partij tijdens de Nationale Conferentie van de partij, die plaatsvond in Corroios, Seixal.

V             Ruim 100.000 mensen zagen winterse apen optreden. Waar?
A             Lissabon

Een driedaags muziekfestival In Parque da Bela Vista, in Lissabon, met The Chemical Brothers (1 september), Arctic Monkeys (2 september) en Nick Cave & The Bad Seeds (3 september) als headliners, werd door meer dan 112.000 mensen bezocht.