Home De Mens achter de NCA Waardevolle tips: Hoe vind men je huis ten tijde van een noodgeval...

Waardevolle tips: Hoe vind men je huis ten tijde van een noodgeval in Portugal?

1278
hulp in Portugal

Ik hoor het zo vaak en zelf vraag ik het me ook heel vaak af, wat als ik mijn been breek of een hart aanval krijg, hoe vind de ambulance mijn huis? Ik ben het gaan uitzoeken wat je het beste kan doen! Twee NCA leden vertellen hun verhaal en delen hun waardevolle tips. Met dank aan Mark Rink van IMergencies en Ferdy Euverman van Casa Huppelepup

Een noodgeval….wat nu?

We denken er allemaal weleens aan als Nederlanders in Portugal, vooral als we de Portugese taal niet goed machtig zijn. Wat als we dringend een ambulance of brandweer nodig hebben? Hoe leggen we uit wat er aan de hand is en waar we precies wonen zodat de nooddiensten snel ter plaatse kunnen zijn?

Spreken alle hulpverleners en artsen Engels en is ons Portugees goed genoeg in een moment van stress? Kan ik direct naar een privékliniek worden gebracht? Als er een melding binnenkomt bij 112 dan wordt er een ambulance van INEM ingeschakeld. Deze ambulance brengt u altijd naar een ´regulier´ ziekenhuis en niet naar een privékliniek.

Hoewel ambulances zijn uitgerust met GPS wordt dit helaas lang niet altijd gebruikt en dient aan de meldkamer de snelste route te worden uitgelegd. Dit kost helaas kostbare tijd. Voor velen van ons is dit een punt van zorg in een verder zonnig bestaan. Er zijn natuurlijk best wat initiatieven te bedenken om te zorgen dat minimaal uw woning beter vindbaar is.

Wat kunt u doen om uw huis te vinden?

GNR

U kunt zich aanmelden bij de lokale GNR om uw adres daar te laten registreren, dan belt u bij bijvoorbeeld een inbraak direct met dat GNR-bureau en dan weten zei u te vinden aan de hand van de coördinaten omdat zei deze netjes in een spreadsheed opslaan. Sommigen brengen de coördinaten naar de lokale Bombeiros en dat kan in sommige situatie ook heel behulpzaam zijn.

Medische noodhulp

Voor de medische noodhulp was eigenlijk nog nooit echt een oplossing omdat ambulances vaak random uit omliggende gemeenten worden aangestuurd en je dus nooit weet waar de ambulance vandaan komt. Sinds 2018 zijn de meeste ambulances uitgerust met navigatieapparatuur maar helaas weten de meeste ambulance hulpverleners niet hoe ze met de verschillende formats van coördinaten moeten omgaan en dus veelal vragen naar een routebeschrijving. Dit blijft een grote zorg. iMergencies kan deze zorg voor het grootste deel uit handen nemen.

IMergencies helpt!

iMergencies is in 2010 opgericht door twee vrienden Jorge Pereira en Mark Rink. Jorge is al 20 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche en is actief in lokale politiek. Mark, verhuisde eind jaren 90 naar Portugal. Hij heeft een achtergrond in telecommunicatie en is eigenaar van een aantal andere bedrijven, waaronder een agentschap in de “verhuis branche”, waarmee hij ook in nauw contact staat met de buitenlandse gemeenschap in Zuid-Portugal. Als Nederlander is Mark zich bewust van de verschillende problemen waarmee de niet-Portugese gemeenschap in dit zonnige deel van de wereld te kampen heeft.

Als u meer informatie wilt over het dienstenpakket van iMergencies, neem dan contact op met Mark Rink (912 391 022) of Anjo van Engelen (913 336 848) of stuur een email naar info@imergencies.com .
Het kantoor gevestigd in Moncarapacho maar alleen geopend op afspraak.
U kunt meer informatie vinden op de website www.imergencies.com

Hoe vind je Casa Huppelepup?

Tip van een NCA lid!

Iets wat de meeste van ons overkomt. Je koopt een leuk huis met een mooie naam: Casa Huppelepup. De eerste keer dat je gebruik maakt van een koeriersdienst…bellen ze voor aflevering: “Waar is uw locatie?”.

Vanzelf bekruipt je dan het gevoel,..Oke, als de bezorging me al niet kan vinden. Hoe zit het dan met de ambulance, brandweer etc. in geval van nood? Want er zijn in de omgeving wel drie of meer Casa de Huppelepup.

Bij het rondkijken in mijn straat kwam ik er achter dat er op 2 huizen daadwerkelijk een huisnummer stond….en op een aantal postbussen ook een nummer.

Dus naar de Camara (gemeente) in Lagoa met een aanvraag voor een huisnummer. Netjes een formulier ingevuld met alle gegevens. Een maandje gewacht maar er kwam geen bericht.

Bij mijn volgende bezoek aan de Camara toch even nagevraagd hoe lang de procedure zou duren. Tot mijn verbazing hadden ze al per post bericht gestuurd welke dus niet was aangekomen, een duidelijker bewijs kon ik dus niet krijgen. Echter bleek in de brief te staan( welke alsnog ter plekke werd uitgeprint) dat de aanvraag was afgewezen omdat mijn Casa Huppelepup in het buitengebied stond en er daarvoor geen nummers toegekend werden.

Uiteraard was mijn reactie….WTF, het is 2022. Ik wil een huisnummer. Dus een bezwaarschrift met foto’s van de postbussen en huizen met nummers gestuurd.

Vrij snel ontving ik bezoek op mijn Casa Huppelepup van twee mensen van de gemeente. De wethouder en een tolk. Waarschijnlijk was mijn bezwaarschift redelijk serieus genomen door de duidelijke argumenten.

Ze vertelden dat er geen gemeentenummers konden worden afgegeven in het buitengebied. De oplossing die ze toepasten voor het onderscheid tussen de diverse Casa Huppelepup in onze omgeving met dezelfde postcode was als volgt.

Mijn casa was: Casa Huppelepup. de andere heten Quinta Huppelepup en Villa Huppelepup.

Met dit onderscheid zou het voor iedereen duidelijk moeten zijn.

En toen kwam de ontknoping.

Vraag het aan de postbode!

Bij de vraag hoe het dan zat met de aanwezige huisnummers op een paar huizen en postbussen….gaf men aan dat dit postnummers waren. Die kon ik gewoon aan de Postbode vragen.

Zo gezegd zo gedaan. De volgende morgen de postbode aangehouden. Zelf had ik berekend dat mijn nummer 223 zou moeten zijn. De postbode keek me aan…..dacht even na en vertelde toen dat mijn nummer 219 was. OOK GOED,…en sinds dien heb ik een huisnummer.

Het werkt echt. Het staat op al mijn officiële gegevens ineens bij de gemeente, fiscus en Saude.

Zelfs post zonder benaming Casa Huppelepup maar alleen met Ferdy Estrada Benagil 219 komt ineens aan,..

Met een verzoek aan de buren en de buren van de buren.. waarin aangegeven welk huisnummer ze kunnen gebruiken..ontstaat er ineens een straat waar de huizen gevonden kunnen worden.

Dus alleen even de postbode vriendelijk benaderen. Consequent e.e.a. doorvoeren bij correspondentie en een paar adres wijzigingen sturen… en je bent vindbaar in Portugal.