Home Nieuws Wat mag je (en wat mag je niet) doen tijdens de noodtoestand?

Wat mag je (en wat mag je niet) doen tijdens de noodtoestand?

1497

Ons leven is voorlopig veranderd. Nadat de president van de republiek de noodtoestand heeft uitgeroepen, legde de regering uit welke regels van toepassing zijn in Portugal. Deze gaan in werking op donderdag 19 maart, om 00.00 uur, voor een periode van 15 dagen. Na die termijn worden ze opnieuw geëvalueerd.

(Red.: de noodtoestand werd op 16 april verlengd tot 2 mei)

Wat geldt voor iedereen?
Voor de algemene bevolking geldt de plicht van ‘afzondering thuis’. Dit betekent dat je niet meer dan noodzakelijk je woning mag verlaten. Je mag gaan werken, maar telewerken is aan te raden, indien mogelijk, voor alle werknemers.

Het openbaar vervoer blijft beperkt beschikbaar. Je mag je verplaatsen in je eigen auto en de benzinestations blijven open. Verplaatsing is enkel toegelaten om boodschappen te doen of te gaan werken.

Kinderen mogen, onder het toezicht van de ouders, voor korte periodes buiten spelen.

Je mag de straat op om hulp te verlenen aan familieleden.

Jouw huisdier mag je uitlaten, maar niet te lang.

Banken blijven open. Toch raden deze aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van de onlinediensten.

Joggen mag, maar niet te lang, en alleen.

Stel je voor dat jouw burgerkaart vervalt. Tot 30 juni is het niet nodig om die te laten verlengen. Tot die datum zullen alle documenten zoals bv. een rijbewijs, certificaten, enz. aanvaard worden die vervallen zijn ná 24 februari. Je kan enkel terecht bij de openbare diensten mits je een afspraak maakt.

Winkelcentra zijn gesloten. Supermarkten of kiosken die deel uitmaken van een winkelcentrum blijven open, omdat ze producten verkopen die beschouwd worden als essentieel, zoals eten, drinken, kranten en tabak. Ook bakkers, kruidenierszaken en apotheken blijven open. Andere winkels die goederen verkopen of diensten verlenen die voor het leven van essentieel belang zijn, blijven open. De supermarkten moeten het beperkt aantal personen binnen in de winkel blijven respecteren of nieuwe, meer beschermende verkoopvormen vinden, zoals bijvoorbeeld een luik in/aan de toegangsdeur.

Wil je op café? Waarschijnlijk is die gesloten. De regering heeft alle restaurants en bars aanbevolen om geen klanten meer te bedienen en ervoor gepleit dat ze openblijven zonder ruimtes waar klanten opeenhopen. Dit betekent dat de restaurants geen klanten meer bedienen in hun restaurant, maar wel nog zorgen voor afhaalmaaltijden en maaltijden aan huis leveren.

Ik ben besmet met het coronavirus (of ik bevind mij in een situatie van actieve bewaking opgelegd door de volksgezondheid). Mag ik de straat op?
Nee. Gedurende de noodtoestand wordt voor deze personen het verplicht isolement opgelegd (thuis of in het ziekenhuis). Een overtreding wordt beschouwd als misdrijf en de instanties kunnen je begeleiden naar huis of het ziekenhuis.

Ik ben ouder dan 70 jaar en daarom behoor ik tot de risicogroep. Mag ik mijn woning verlaten?
Een bijzondere beschermingsplicht is opgelegd. Deze personen worden aangeraden thuis te blijven. Je mag alleen de woning verlaten als het strikt noodzakelijk is, om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan. Je mag naar de bank of de post voor je pensioen, naar het gezondheidscentrum gaan en kleine wandelingen doen in de buurt van je woning, of je huisdier uitlaten. In andere gevallen blijf je thuis.