Home Nieuws Activiteiten Webinar-Begin het nieuwe jaar gezond!

Webinar-Begin het nieuwe jaar gezond!

672
plantaardig eten

Begin het jaar goed met gezond eten! Met het thema duurzaamheid starten we op 5 januari met een webinar over plantaardig eten! Joke gaat ons hier alles over vertellen, en we krijgen zelfs een aantal recepten om zelf te proberen!

Wanneer en Waar?

Woensdag 5 januari van 10 tot 11 uur, online! Dus ook als je niet in de Algarve woont, kan je met deze webinar meedoen.

Geef je op per email: info@ncaportugal.com

Wat kost de webinar?

Voor NCA leden is het gratis, niet-leden betalen €7.50

Lid worden van de Nederlandse Club Algarve?

Wordt nu lid en je kan gratis aan alle webinars meedoen, plus je krijgt ons prachtige maandblad thuis toegestuurd!

Onderstaande link voor alle voordelen op een rijtje en aanmeldformulier:

https://online.ncaportugal.com/lid-worden/

Plantaaardig eten, lekker en gezond

Het is geen geheim meer dat het eten van minder dierlijke producten goed is voor onze aarde. Veel mensen willen best minder vlees eten maar vinden het moeilijk om te bedenken wat dan te eten om toch voldoende proteïnen binnen te krijgen. En veel vleesvervangers zijn niet heel gezond, ook al worden ze gelukkig wel steeds lekkerder.

Als je ‘Whole food plant based’ eet, eet je alleen plantaardige producten en zo onbewerkt mogelijk. Dat klinkt heel saai maar dat is het absoluut niet. Als je de juiste technieken kent en weet hoe je kruiden gebruikt kan je de heerlijkste dingen bereiden en het hoeft echt niet moeilijk te zijn.

Uiteraard kan je ook een aantal dagen per week plantaardig eten. (i.p.v. altijd)

Naast het duurzame aspect is plantaardig eten (behalve diervriendelijk) ook goed voor je lijf en voor je lijn. Dat is meestal wel fijn zo na de decembermaand, en je hoeft geen calorieën te tellen en ook geen kleine porties te eten. Plus, het is gewoon erg lekker!

In deze webinar vertel ik meer over plantaardig eten, wat het precies is en wat het voor je kan doen. Ook geef ik je een paar recepten mee zodat je gelijk wat kunt proberen..

Wie is Joke?

JokeIk ben in 2007 samen met mijn man op een lange fietsreis gestopt in de Alentejo en nooit meer weggegaan. Deze plek bevalt ons zo goed dat we nooit meer de behoefte hebben gehad om te reizen, iets waar we voor die tijd zo’n beetje voor leefden. We hebben hier nu 13 jaar een glamping.

Ik eet vanaf dat ik op mezelf ging wonen geen vlees en de laatste jaren ben ik ook vis en zuivelproducten gaan schrappen. Ik merkte elke keer als ik iets uit mijn eetpatroon schrapte ik me beter ging voelen en dat ik vanzelf op gewicht blijf, al eet ik best veel. Ik hoefde nooit meer ‘op dieet’.

Gezond eten heeft me altijd al geïnteresseerd, maar pas na mijn 50ste, een leeftijd waarop op gaat vallen dat steeds meer mensen gaan kampen met kwaaltjes en met kilo’s die er niet meer afgaan, kreeg ik de behoefte om te gaan studeren. Ik heb eerst een cursus natuurvoeding gedaan, waar je eigenlijk leert wat datgene dat je eet allemaal doet in je lijf, en waar je lichaam behoefte aan heeft om te kunnen functioneren.

Vorig jaar heb ik een opleiding tot health coach afgerond bij een instituut in New York. Het verschil tussen een health coach en een diëtist is dat je niet (alleen) een dieet meegeeft, dus wat je wel en niet mag eten en hoeveel, maar dat je samen naar een manier van gezond leven zoekt die in je leven past, die bij jou past en die je vol kunt houden.

Wat is het verschil tussen veganistisch en plantaardig eten?

Een veganist is iemand die geen dierlijke producten gebruikt in zijn of haar leven, dus ook geen wol, leer en dergelijke. Maar veganistisch eten hoeft niet speciaal gezond te zijn. Chips, patat, wit brood en veel koek en snoep is vegan maar niet gezond. Veganisme is een levensstijl en je doet dit vooral voor de dieren.

Meestal als je spreekt over plantaardig of plantbased eten bedoel je Whole Food Plant Based, je eet dan zoveel mogelijk het pure product, en zo weinig mogelijk bewerkt voedsel. Ook zuinig met toegevoegd vet en suiker en snelle koolhydraten. Het is dus eigenlijk vegan&gezond.

Plant based eten doe je vooral voor je gezondheid, het is goed voor de lijn en natuurlijk ook voor de dieren en voor het milieu.

Je kunt dus vegan en plantbased zijn. Ik was eerst ook vegan maar omdat je in Portugal zo weinig kant&klaar kon krijgen toen (geen lekkere burgers, vegan kazen en zo) moest ik veel zelf maken. Op zoek naar recepten kwam ik informatie tegen over plantbased eten en leerde ik hoe goed het voor je is. En hoe goed je je er bij voelt!

Doordat een aantal goede koks tegenwoordig ook plantaardig zijn gaan koken zijn er heel veel recepten die van simpele groenten, noten en bonen de heerlijkste gerechten maken zonder dat het veel werk is. En daarom wordt deze manier van eten steeds populairder.

 

Heb jij nog leuke ideeën of suggesties voor een webinar, laat het ons weten!